Dăncilă választ vár Iohannistól az ügyvivő miniszterekre vonatkozó javaslatokkal kapcsolatban

Dăncilă választ vár Iohannistól az ügyvivő miniszterekre vonatkozó javaslatokkal kapcsolatban
© Premierul Viorica Dancila sustine o declaratie de presa la Palatul Victoria, in Bucuresti, miercuri, 28 august 2019. ALEXANDRU DOBRE/ MEDIAFAX FOTO
Viorica Dăncilă miniszterelnök a Facebookon közölte, hogy választ vár Klaus Iohannis államfőtől az energiaügyi, a környezetvédelmi és a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős ügyvivő miniszter kinevezésének ügyében.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke azt írja, már eltelt néhány nap a javaslatok megtétele óta, és reméli, hogy Iohannis elnök megérti: a kormány akadályoztatása nem járul hozzá az ország stabilitásához. ‘Még reménykedem benne, hogy rájön: a tőle megszokott vendetták elsősorban az embereknek ártanak, és nem az ő politikai ellenfeleinek. Romániának működőképes kormányra van szüksége’ – érvel Dăncilă a közösségi hálón közzétett bejegyzésében, arra kérve az államfőt, hogy ne utasítsa vissza alaptalanul a miniszterjelölteket.

Iohannis elnök augusztus 30-án írta alá Graţiela Leocadia Gavrilescu környezetvédelmi miniszter, Anton Anton energiaügyi miniszter és Viorel Ilie parlamenttel való kapcsolattartással megbízott miniszter lemondását. A Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) három tárcavezetője azt követően mondott le tisztségéről, hogy az ALDE kilépett a kormányból.

Viorica Dăncilă kormányfő ezt követően elküldte az államfőnek a három ügyvivő miniszter kinevezésére vonatkozó javaslatot. Eszerint az energiaügyi tárca vezetését Niculae Bădălău gazdasági miniszter, a környezetvédelmi tárcáét Ioan Deneş víz- és erdőgazdálkodási miniszter venné át ideiglenesen, a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős miniszteri feladatokat pedig Radu Oprea üzleti környezetért felelős miniszter látná el ügyvivő jelleggel.

 

www.agerpres.ro