Dăncilă: Sem a kormány, sem a PSD nem támogatja a nagykorú gyermekeket munkaképtelen szüleik eltartására kötelező tervezetet

Dăncilă: Sem a kormány, sem a PSD nem támogatja a nagykorú gyermekeket munkaképtelen szüleik eltartására kötelező tervezetet
Sem a kormány, sem a Szociáldemokrata Párt (PSD) nem támogatja azt a törvénytervezetet, amely kötelezné a nagykorú, munkaképes személyeket, hogy tartsák el munkaképtelen, anyagi támogatásra szoruló szüleiket – nyilatkozta pénteken Viorica Dăncilă miniszterelnök, a PSD elnöke.

Egy galaci sajtótájékoztatón a kormányfő azt mondta, nagyon sok törvénytervezetet iktatnak a parlamentben, a szóban forgó javaslat is egyike ezeknek, és “néhány képviselő véleményét” tükrözi. “A törvénykezdeményezéstől a kész törvényig azonban hosszú még az út. Már most kijelenthetem, hogy sem a kormány, sem a PSD nem támogatja ezt a javaslatot” – nyomatékosította.

A 73, többségében szociáldemokrata párti törvényhozó által iktatott tervezet értelmében a nagykorú, munkaképes személyek kötelesek eltartani “nehézségekkel küszködő, munkaképtelen, anyagi támogatásra szoruló szüleiket”. A javaslat előírja, hogy amennyiben az eltartásról nem rendelkezik testamentum vagy írott szerződés, a feleknek kell megegyezniük erről, végső esetben pedig akár bírósághoz fordulhatnak az ügyben. A fix összegű, havonta fizetendő tartásdíj összegét a bíróság állapítja meg, “a gyermek anyagi és családi helyzetnének figyelembevételével”, de az összeg nem haladhatja meg a fizetésre kötelezett személy nettó havi jövedelmének egyötödét. A tervezet értelmében amennyiben a munkaképtelen, anyagi támogatásra szoruló nagyszülőket gyermekeiknek nem áll módjukban eltartani, ez a kötelezettség áthárul az unokákra.

A javaslat szerint a tartásdíj kifizetésének “rosszhiszemű elmulasztása” hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztéssel vagy bírsággal büntethető.

www.agerpres.ro