Dăncilă: nőnek az oktatásra és az építkezési szektorra szánt összegek

Dăncilă: nőnek az oktatásra és az építkezési szektorra szánt összegek
Átlagosan ötszörösére emelkedik a háborús veteránok, hadiözvegyek és -rokkantak pótlékának összege január elsejétől – jelentette be Viorica Dăncilă miniszterelnök a csütörtöki centenáriumi kormányülésen.

A Gyulafehérváron tartott ünnepi kormányülésen Dăncilă azt mondta, havi 259 lejről átlagosan 1.500 lejre emelik az elsőfokú hadirokkantaknak, 231 lejről 1000 lejre a másodfokú hadirokkantaknak, 196 lejről 900 lejre a harmadfokú hadirokkantaknak járó pótlékot.

Az építkezési szektorban a minimális bruttó havi bér 3000 lejre nő, mivel a kormány ezt az ágazatot ‘prioritásként és nemzeti jelentőségűként’ fogja kezelni – mondta a miniszterelnök. Hozzátette: további intézkedések is várhatók annak érdekében, hogy visszaszorítsák a feketemunkát az építkezési szektorban.

Dăncilă arról is beszélt, hogy a kormány és a reprezentatív tanügyi szakszervezeti szövetségek közötti megállapodás értelmében az oktatás finanszírozására szánt összeget minden évben legalább 15 százalékkal emelik meg az előző évhez képest, oly módon, hogy végül elérje a bruttó hazai termék (PIB) 6%-át. Az eredetileg 2022-re beütemezett fizetésemeléseket előrehozzák 2020 szeptember elsejére, és évente két bruttó fizetést kapnak a tanárok személyes fejlődésük és oktatási segédanyagok költségeinek fedezésére – mondta a kormányfő a centenáriumi ülésen.

www.agerpres.ro