Dăncilă: nem vagyunk az iskolában

Dăncilă: nem vagyunk az iskolában
Az államfőnek előzőleg be kell jelentenie, ha részt szeretne venni a kormányülésen – hangsúlyozta péntek este Viorica Dăncilă miniszterelnök.

,,Ha részt akar venni a kormányülésen, az elnöknek előzetesen közölnie kell ezt, ugyanakkor a napirendi pontok között kell hogy legyen olyan, amelyik indokolná a jelenlétét. Nem vagyunk az iskolában, hogy jöjjön a tanár úr, és húzza meg a tanulók fülét. Mind felelős emberek vagyunk. Egyszer ezt megtette, de ez nem azt jelenti, hogy ennek meg kellene ismétlődnie” – fogalmazott a kormányfő a România TV-nek adott nyilatkozatában.

Rámutatott: azt szeretné, hogy jó és kiegyensúlyozott intézményes kapcsolat legyen az Államelnöki Hivatal és a kormány között, az államfőnek pedig – állítja – változtatnia kell a viszonyulásán.

,,Lehet, hogy az elnök nem kedveli Viorica Dăncilát, ettől azonban még szükség van intézményes kapcsolatra a kormány és az elnök között. Azt hiszem, az államfőnek ezt jobban meg kellene gondolnia, és változtatnia kellene a viszonyulásán” – mondta.

A miniszterelnök hozzátette, a koalíció és a parlament támogatását továbbra is élvezi, így folytatja a kormányprogram gyakorlatba ültetését.

,,,Románia elnökének nincs hatásköre a kormányfő menesztésére. Ha én mondanám ugyanezt az államfőnek, valószínűleg megmosolyogná. Én nem mosolyogtam. Nem mosolyogtam, mert nem tartom helyénvalónak ezt a viccet. Nem mondhat ilyent az, akinek az egyensúly megteremtése, az állam intézményei közötti közvetítés a feladata” – hangoztatta Dăncilă.

www.agerpres.ro