Dăncilă: Nagyon jó együttműködésre van kilátás Horvátországgal

Fotó: Stirile Pro TV
Fotó: Stirile Pro TV
A Horvátország miniszterelnökével, Andrej Plenković-csal tartott megbeszélés során kiemelték, hogy nagyon jó együttműködésre van kilátás a két ország között az oktatás, belügyek, hadiipar vagy mezőgazdaság területén, tájékoztatott pénteken Viorica Dăncilă miniszterelnök.


“Úgy értékeltük, hogy nagyon jó együttműködésre van kilátás olyan szakterületeken, mint az oktatás, belügyek, kisebbségek, hadiipar vagy mezőgazdaság” – nyilatkozta a kormányfő a horvát hivatali kollégájával tartott közös sajtótájékoztatón. Dăncilă hozzátette, a tárgyalások során az idegenforgalommal kapcsolatos együttműködésről is egyeztettek.

“Elmondtam, hogy szerintem nagyon fontos, hogy a turizmus területén is együttműködjünk, tekintetbe véve, hogy egyre több romániai látogat Horvátországba, de nő a horvát turisták száma is országunkban. A román turisták és a dalmát régióban élő román közösség miatt döntöttünk úgy, hogy márciusban megnyissuk Split városában a tiszteletbeli konzulátust, amely többek közt a gazdasági kapcsolatok megerősítéséhez is hozzájárulhat” – nyilatkozta a kormányfő.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy tavaly 25 százalékkal nőtt a két ország közti kereskedelem, de kihangsúlyozták a horvátországi román kisebbség és a Romániában élő horvát kisebbség védelmére irányuló kezdeményezések fontosságát is.
A tárgyalások során a két fél az Európai Tanács soros elnökségéről is egyeztetett, figyelembe véve, hogy Románia és Finnország után, 2020 januárja és júniusa között Horvátország veszi át az EU soros elnökségét.

www.agerpres.ro