Dăncilă: Iohannisnak alkotmányos kötelezettsége közvetíteni a pártok között, ehelyett azonban szabotál

Dăncilă: Iohannisnak alkotmányos kötelezettsége közvetíteni a pártok között, ehelyett azonban szabotál
Klaus Iohannis államfőnek alkotmányos kötelezettsége közvetíteni a pártok között, ehelyett azonban szabotál – mondta Viorica Dăncilă miniszterelnök.

A kormányfő azt követően adott sajtónyilatkozatot szerda este, hogy Klaus Iohannis néhány órával korábban bejelentette, elutasítja kormányátalakítási javaslatát, ugyanakkor felszólította a miniszterelnököt, hogy kérjen újabb bizalmi szavazást a parlamentben.

“Klaus Iohannis államfőjelölt (…), bár már öt éve betölti az államelnöki tisztséget, még mindig nincs tisztában alkotmányos szerepével. Két és fél éve folyamatosan akadályozza és bírálja ezt a kormányt, bármiféle valós alap nélkül. Iohannisnak alkotmányos kötelezettsége közvetíteni a pártok között, ehelyett azonban szabotál. Az elnök nem érti, mekkora szüksége van Romániának arra, hogy a politikai osztály érettségről tegyen tanúbizonyságot, arra, hogy stabil állami intézményei legyenek, amelyek választási érdekektől függetlenül is működnek ” – fogalmazott, hozzátéve, Iohannis éppen olyan “éretlen és egoista” magatartást tanúsít, mint a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu, “az egyik otthagyja a kormányt, a másik akadályozza a miniszterek kinevezését” – nyomatékosította.

A kormányfő ugyanakkor rámutatott, a politikai harcot a projektek terén kell folytatni, nem abban kell versengeni, hogy “ki kiabál hangosabban, és ki sérti meg jobban a másikat”.

“Láttuk Tăriceanu gyávaságát, Ponta hazugságait, Orban bűnvádi feljelentéseit, Barna sértegetéseit, és láttuk ismét Iohannis támadásait. (…) Ha ezek a politikusok valamennyien egy ember ellen vannak, azt jelenti, hogy nekem a magam oldalán kell tudnom a román embereket, a nőket, azokat az embereket, akik többé nem hajlandók eltűrni az ilyen beszédet és magatartást, akik egyensúlyt, konszenzust és felelős vezetőket szeretnének látni” – tette hozzá a miniszterelnök.

www.agerpres.ro