Dăncilă: Iohannis hozzájárulása a rotatív elnökséghez nagyon kicsi volt

Dăncilă: Iohannis hozzájárulása a rotatív elnökséghez nagyon kicsi volt
Klaus Iohannis államelnök nagyon kevéssel járult hozzá Románia rotatív elnöki mandátumához az EU Tanácsának az élén, jelentette ki Viorica Dăncilă kormányfő, leszögezve, ebben az ügyben megbuktatná az államelnököt.

Viorica Dăncilă kormányfőt vasárnap este az Antena 3 tv-csatorna műsorában megkérdezték, milyen volt Klaus Iohannis elnök hozzájárulása Románia rotatív elnöki mandátumához.

‘Nagyon kicsi volt. Megbuktatnám az államelnök urat. Nem volt nagyon jó az együttműködés az államelnök úrral. Meggyőződésem, hogy minden egyes dosszié helyzetéről értesítették, és beszélt ezekről az Európai Tanácsban, azonban nem működtünk együtt egyetlen fontos dosszién sem’ – fejtette ki Dăncilă.

Rámutatott, elvárta volna, hogy az államfő értékelésében elmondja, a kormány kezelte a rotatív elnökségi mandátumot.

‘Láttam, hogy megdícsérte az Államelnöki Hivatalt, de nem ejtett szót a kormányról. (…) Minden egyes miniszter komolyan dolgozott (…)’ – szögezte le a kormányfő. Románia brüsszeli képviseletének tagjait is nagy dícséret illeti. Mindenki -európai vezetők, kormányfők – úgy értékelte, hogy a román kormány, és a brüsszeli képviselet nagyon jól kezelte a rotatív elnökséget, mutatott rá.
‘Elvártam volna, hogy az államelnök azt mondja, Románia kormánya jól kezelte az elnökséget, ahelyett, hogy Románia jól kezelte’ – nyomatékosította még a kormányfő.

Azt állította ugyanakkor, hogy megpróbált együttműködni Iohannis elnökkel a Románia számára fontos projektekben, de nem sikerült.

‘Még mindig ügyvivő miniszterelnök-helyettesünk van a stratégiai projekteknél. Amikor elemezni fogjuk a miniszterek tevékenységét, a PSD országos végrehajtó bizottságában el fogjuk dönteni, hogy kormányátalakítást, vagy átszervezést eszközlünk-e’ – mondta még Viorica Dăncilă.

www.agerpres.ro

Címkék: , , ,