Dăncilă: Iohannis az alkotmánnyal és a törvényekkel áll háborúban

Dăncilă: Iohannis az alkotmánnyal és a törvényekkel áll háborúban
Klaus Iohannis államfő az alkotmánnyal, a törvényekkel, a román állampolgárokkal és az ő jogaikkal áll háborúban – jelentette ki hétfőn Viorica Dăncilă miniszterelnök.

A kormányfő Facebook-bejegyzésben reagált Iohannis egy nappal korábbi nyilatkozatára, amelyben többek között azt mondta, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és ő maga is háborúban áll a Szociáldemokrata Párttal (PSD). Dăncilă szerint az elnök gyűlöletre uszít és “képzeletbeli harcokra” buzdítja saját pártját, noha az alkotmány 80. cikkelye értelmében az államfő egyik szerepe szavatolni a nemzeti egységet.

“Hol van itt az egység, ha az elnök háborús állapotot hirdet? Hol van itt a pártatlanság, ha az elnök gyűlöletet szít Románia leendő kormányának tagjaiban? Klaus Iohannis beleképzelheti magát bármilyen háborúba, a valóság azonban az, hogy az elnök Románia Alkotmányával és a törvényekkel, a munkával és a jóérzéssel, a román állampolgárokkal és az ő jogaikkal áll állandó és nyílt háborúban” – fogalmaz bejegyzésében a kormányfő, aki szerint Iohannis a közalkalmazottakkal, a vállalkozókkal, a nyugdíjasokkal és mindenkivel háborúban áll, aki nem hajlandó a PNL-re szavazni.

Dăncilă kiemeli még, az olyan államfő, aki egy politikai párt “eltűnéséért” küzd, nagy veszélyt jelent a demokráciára.

Klaus Iohannis államfő vasárnap Temesváron azt mondta, a Nemzeti Liberális Párt háborúban áll a Szociáldemokrata Párttal, ugyanakkor azt üzente a liberálisoknak, hogy ne becsüljék alá a szociáldemokratákat.

‘Valamely ország, állam újjáépítéséről általában háború után beszélnek. És tudják mit? Mi háborúban állunk a PSD-vel. De miért? Azért mert mi, ti, liberálisok, velem együtt a béke, az építkezés emberei vagyunk, akik fejleszteni akarjuk Romániát. Miért mentünk bele ebbe a háborúba? Emlékeznek még, hogyan nyerte meg a választásokat a PSD szép ígéretekkel, majd már első naptól kezdődően elkezdte támadni Romániát és a románokat, elkezdték támadni az igazságügyet, és mi, én is, ti is, szembeszálltunk velük. (…) Azért vagyunk háborúban, mivel valakinek a románok pártját kellett fognia, és mi meg fogjuk nyerni ezt a háborút’ – fogalmazott Iohannis.

www.agerpres.ro