Dăncilă: Intézményközi munkacsoportot hozunk létre a krízishelyzetekre adott hatósági reakciók felgyorsítására

FOTÓ: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea
FOTÓ: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea
Viorica Dăncilă intézményközi munkacsoport létrehozásáról döntött, amelynek az lesz a feladata, hogy cselekvési tervet dolgozzon ki gyors közbelépést igénylő, kritikus helyzetekre.

Ezt maga a kormányfő jelentette be a Victoria-palotában, ahova tervezett Bákó megyei látogatását megszakítva tért vissza a Caracalon eltűnt és feltételezhetően meggyilkolt kiskorú lány ügye miatt.

A miniszterelnök arról számolt be, hogy sürgős megbeszélést tartott Nicolae Moga belügyminiszterrel, aki tájékoztatta a caracali ügy legfrissebb fejleményeiről és a következő napok cselekvési tervéről.

A belügyminisztert arra kérte, hogy térjen vissza Caracalba és a helyszínen koordinálja a nyomozást. Ugyanakkor sürgősségi találkozóra hívta Raed Arafat belügyi államtitkárt, az országos katasztrófavédelem vezetőjét, valamint Sorinel Vasilcát, a Speciális Távközlési Szolgálat vezérigazgatóját és Alexandru Petrescu távközlési minisztert is.

Azt is elmondta: intézményközi munkacsoportot hoznak létre a krízishelyzetekre adott hatósági reakciók felgyorsítására, és ezt a munkacsoportot tervei szerint Raed Arafat fogja vezetni. A munkacsoport létrehozását a Legfelsőbb Védelmi Tanács keddi ülésén fogja a testület elé terjeszteni, alelnöki minőségében – tette hozzá a kormányfő.

‘Beszéltem már Arafat úrral, az a célunk, hogy maximum 15 napon belül elkészüljünk az elemzéssel és a cselekvési tervvel. Már menesztettem a Román Rendőrség vezetőjét, Ioan Buda kvesztort, az Olt Megyei Rendőr-főkapitányság helyettes főfelügyelőjét és Olt megye alprefektusát. Olt megye prefektusát a menesztés érdekében visszahívtuk szabadságáról. Nem csak a vezetőket, hanem mindenkit meneszteni fogunk, vagy a törvényes következményekkel kell számolnia, aki részese volt ennek a folyamatnak és hibásan kezelte a helyzetet’ – jelentette ki Dăncilă.

A kormányfő ugyanakkor azt kérte, hogy a Legfelsőbb Védelmi Tanács keddi ülésén részletes beszámolót kapjon a caracali történésekről, amelyben a felelősök percről-perce ismertetnek minden mozzanatot, amely az eltűnt lány első segélyhívásától kezdve történt.

*

Viorica Dăncilă miniszterelnök szombaton bejelentette: fontolóra veszi egy referendum összehívását annak érdekében, hogy megszigorítsák a gyilkosságért, a nemi erőszakért és a pedofíliáért kiszabható büntetéseket.

‘Referendum összehívását fontolgatom, hogy a román állampolgárok fejezzék ki véleményüket a gyilkosságért, nemi erőszakért és pedofíliáért kiszabható büntetések drasztikus megszigorításával kapcsolatban’ – mondta a Victoria-palotában a miniszterelnök.

A kormányfő arra kérte a pártokat, hogy ne politizálják el a caracali ügyet. Hozzátette ugyanakkor, hogy a tragédia miatt a Szociáldemokrata Párt elhalasztja augusztus 3-ára tervezett kongresszusát.

‘Felelős hozzáállást kérek a pártok részéről, és kérem, hogy ne próbálják elpolitizálni ezt a kérdést. (…) Már elhalasztottuk a PSD augusztus 3-ára tervezett kongresszusát, mert határozott lépésekre van szükségünk, hogy helyreigazítsuk azokat a procedurális hibákat, amelyek egy ártatlan gyermek halálához vezettek’ – mondta szombaton a kormánypalotában nyilatkozó Viorica Dăncilă.

‘Minden családot, minden romániai állampolgárt biztosítok, hogy a vétkesek felelni fognak, funkciótól függetlenül. Senkinek nem fogom megengedni, hogy az emberek biztonságával és életével játsszon. Emberként és anyaként együttérzek az összetört családtagokkal, és mindent meg fogok tenni, hogy támogassam őket. Biztosítom őket, hogy senki nem fogja megúszni büntetlenül, ami történt’ – tette hozzá a miniszterelnök.

www.agerpres.ro