Dăncilă: Én nem kezeskedhetem egy kormányért, amelyiknek még nem ismerem a programját

Dăncilă: Én nem kezeskedhetem egy kormányért, amelyiknek még nem ismerem a programját
A Szociáldemokrata Párt (PSD) nem kezeskedhet egy liberális kisebbségi kormányért, amelyiknek nincs kormányprogramja, csak ,,általános fogalmat és jelszavakat” hangoztat – nyilatkozta kedd este Viorica Dăncilă távozó miniszterelnök.

“Én nem kezeskedhetem egy kormányért, amelyiknek még nem ismerem a programját. (…) Tudomásunk szerint több intézkedésre is készülnek, például meneszteni akarnak 400.000 közalkalmazottat, ez áll tulajdonképpen a kilátásba helyezett átszervezések hátterében. Azt viszont még nem tudjuk, mi a tervük a nyugdíj- és fizetésemeléssel, hogy betartják-e a bértörvényt, a nyugdíjtörvényt, nem tudjuk, hogy marad-e az adókulcs a kis- és középvállalkozások esetében. Előálltak néhány általános fogalommal, néhány jelszóval, de nincs semmiféle menetrend, nincsenek konkrétumok. Mi nem kezeskedhetünk néhány jelszóért” – fogalmazott Dăncilă a B1 televízióban.

A PSD elnöke arról is beszélt, alakulata hajlandó lenne szövetségre lépni, egyesülni a Pro Romániával, “de Victor Ponta nélkül”, neki ugyanis egyetlen célja lerombolni a PSD-t – tette hozzá.

Klaus Iohannis államfő kedd délután jelentette be, hogy a Nemzeti Liberális Párt elnökét, Ludovic Orbant kéri fel kormányalakításra.

Ezt követően Viorica Dăncilă közölte, alakulatának törvényhozói nem jelennek meg az új kormány beiktatásáról döntő parlamenti szavazáson.

 

www.agerpres.ro