Dăncilă: El akarok menni a referendumra, de ha a PSD másként dönt, akkor követni fogom

Dăncilă: El akarok menni a referendumra, de ha a PSD másként dönt, akkor követni fogom
Szándékai szerint részt fog venni a Klaus Iohannis államfő által kezdeményezett népszavazáson, de amennyiben pártja, a Szociáldemokrata Párt (PSD) másképp határoz, aláveti magát a döntésnek – nyilatkozta Viorica Dăncilă kormányfő az Adevărul.ro-nak.

‘Én azt hiszem, a referendumnak nincs esélye elérni célját. És megmondom, miért: megnéztem a kérdéseket, és azt kell mondanom, hogy egy faluban vagy községben egész egyszerűen nem fogják érteni, mit jelent a második kérdés. Az emberek érdeklődését nehéz felkelteni azzal, amit ott ír. Tehát maga a kérdés is elhibázottnak tűnik nekem’ – jelentette ki a miniszterelnök.

Arra a kérdésre, hogy elmegy-e a népszavazásra, Dăncilă azt felelte: ‘Igen, elmegyek.’

‘Igen, el akarok menni a referendumra, de nyilván egy politikai párt soraihoz tartozom, a PSD ügyvezető elnöke vagyok. Ha tehát a párt úgy határoz, hogy nem vesz részt, akkor követni fogom. (…) Ha a párton belül ez a döntés születik, akkor természetes, hogy tiszteletben tartom, mert a politikai alakulat egységéről kell bizonyságot tennünk’ – mondta a kormányfő.

Klaus Iohannis államfő csütörtökön írta alá a népszavazás kiírásáról szóló rendeletet.

Az európai parlamenti választásokkal egy időben, május 26-án tartandó referendumon az állampolgároknak a következő kérdésekre kell igennel vagy nemmel válaszolniuk: “Egyetért-e a korrupciós bűntetteket elkövetők amnesztiában részesítésének betiltásával?”, illetve “Egyetért-e annak megtiltásával, hogy a kormány sürgősségi rendeleteket adjon ki a bűncselekmények témakörét, a büntetéseket, valamint az igazságszolgáltatás megszervezését érintően, illetve azzal, hogy terjesszék ki a sürgősségi kormányrendeletek alkotmánybíróságon való megtámadására jogosultak körét?”

www.agerpres.ro