Dăncilă: Az egészségügynek és az oktatásnak kell szolgálnia a társadalomfejlesztés alapjául

Dăncilă: Az egészségügynek és az oktatásnak kell szolgálnia a társadalomfejlesztés alapjául
Az egészségügynek és az oktatásnak kell szolgálnia a társadalomfejlesztés alapjául – hangoztatta Viorica Dăncilă kormányfő a craiovai orvosi egyetem tanévnyitó ünnepségén mondott beszédében.


A miniszterelnök rámutatott, ő és az általa vezetett kormány mindig prioritásként kezelte az egészségügy és az oktatás területét.

“Az egészségügyben felgyűltek a problémák az elmúlt években, mind a kórházi infrastruktúra, mind az alapok hiánya, mind a humán erőforrás, mind mentalitás tekintetében. Ezért a jelenlegi koalíció és a kormány, amelyet vezetek, befektet az egészségügybe. Értékeljük az orvosok hozzáértését, odaadását, és munkájukért méltányos fizetséget kell kapniuk” – fogalmazott beszédében.

A kormányfő emlékeztetett, március 1-jétől “jelentős, 70 és 170 százalék közötti fizetésemelésben” részesültek az orvosok és asszisztensek, az ő bérüket már a 2022-re előirányzott szintre emelték, a többi egészségügyi alkalmazottnak pedig fokozatosan nő majd a fizetése 2022-ig. Az intézkedés gyakorlatba ültetése nagy költségvetési erőfeszítést igényel, de a kormány szükségesnek tartja, hogy motiválja az orvosokat és akadályozza meg az elvándorlásukat – hangoztatta.

Dăncilă ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a kormány jóváhagyta a rezidensorvosi helyeknek a tavalyi 4000-ről 5.415-re emelését.

“Az önök sikere az egész társadalom sikere. Romániának szüksége van önökre, arra, hogy itthon tartsa egészségügyi szakembereit. Meggyőződésem, hogy elég erősek és kitartóak ahhoz, hogy olyan karriert építsenek maguknak, amilyenre vágynak” – zárta beszédét a miniszterelnök. A craiovai egyetemi tanévnyitó ünnepségen Viorica Dăncilă mellett részt vett Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter is.

www.agerpres.ro