Dăncilă: A kormány tartja magát ahhoz a célkitűzéshez, hogy Románia 2024-ben bevezeti az eurót hivatalos fizetőeszközként

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció
A kormány tartja magát ahhoz a célkitűzéshez, hogy Romániában 2024-ben bevezessék az eurót hivatalos fizetőeszközként – mondta a szerdai kormányülésen Viorica Dăncilă.

A miniszterelnök kifejtette, az euróövezethez való csatlakozás egy komplex folyamat, amelyet szakértőknek, az akadémiai szférának, a munkáltatóknak, a szakszervezeteknek, a politikai pártoknak, a civil szférának és az illetékes intézményeknek közösen és nagy körültekintéssel kell előkészíteniük. Az üggyel foglalkozó országos bizottság az elmúlt év folyamán kéthavonta ülésezett, munkájuk eredményeként két dokumentum született: az euróra mint hivatalos fizetőeszközre való átállás országos terve, valamint ennek a tervnek az alapját képező jelentés. Ezeket a dokumentumokat a kormánynak el kell fogadnia, ezt követően az Európai Bizottság elé kerülnek. Ez azt is jelenti, hogy a kormány tartja magát ahhoz a célkitűzéshez, hogy Románia 2024-ben bevezeti az eurót hivatalos fizetőeszközként.

Dăncilă hozzátette: ahhoz, hogy az euróövezethez való csatlakozás a román állampolgárok javára váljon, egy sor intézkedést kell meghozni: a versenyképesség növelését, fenntartható gazdasági fejlődést, és csatlakozni kell az európai árfolyam-mechanizmushoz.

www.agerpres.ro