Dăncilă: A kormány azt a megoldást választotta, hogy továbbmegy a költségvetés-kiigazítási tervezet elfogadásával

Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă
A kormány úgy döntött, hogy elfogadja a költségvetési kiigazításról szóló tervezetet – jelentette be szerdán Viorica Dăncilă miniszterelnök.


Dăncilă rámutatott, a kormány nem engedheti, hogy a politikai csatározások veszélybe sodorják a nyugdíjak, a közalkalmazotti bérek kifizetését vagy az egészségügyi ellátást. “Az utóbbi időben próbáltuk megértetni Iohannis elnökkel, hogy a gazdaság megfelelő működése érdekében el kell fogadni a költségvetés-kiigazítást. Azt szerettem volna, ha ez a román állampolgárok számára oly fontos tervezet e két jelentős állami intézmény, az Államelnöki Hivatal és a kormány közötti konszenzus eredményeként születik meg. De minden összetett helyzetre van legalább egy megoldás, és a kormány azt a megoldást választotta, hogy továbbmegy a költségvetés-kiigazítási tervezet elfogadásával. Teljesítettük a kötelességünket, kikértük a Legfelsőbb Védelmi Tanács álláspontját, és a pénzügyi források biztosítására vonatkozó kötelezettségünknek is eleget kívánunk tenni” – fogalmazott a kormányfő a kabinet ülésének elején.

A miniszterelnök ugyanakkor rámutatott, ahhoz, hogy ne legyenek kétségek a Legfelsőbb Védelmi Tanács keddi ülésének felfüggesztésével kapcsolatban, fel kell oldani az elhangzottak leiratának titkosságát. A kormányülés elején a miniszterelnök bejelentette még, hogy csütörtökön munkalátogatásra utazik Spanyolországba, ahol spanyol hivatali kollégájával és az ország királyával is találkozik.

Korábban az Államelnöki Hivatal közölte, hogy Klaus Iohannis egyeztetésre hívta a miniszterelnököt csütörtökre a Cotroceni-palotába.
A közlemény értelmében az államfő “sürgős és rendkívül fontos problémáról”, a nemzetbiztonsági intézményeket érintő költségvetés-kiigazításról kíván tárgyalni a miniszterelnökkel csütörtökön 11 óra 30 perctől.

A konzultációra az illetékes miniszterek is meghívást kaptak – mutatott rá a közlemény, amelyben azt is kiemelték, hogy az egyeztetést követően az elnök ismét összehívja a Legfelsőbb Védelmi Tanácsot, hogy a testület folytassa a tárgyalásokat a nemzetbiztonsági intézményeket érintő költségvetési kiigazítással kapcsolatban.

Kedden összeült a Legfelsőbb Védelmi Tanács, hogy elemezze ki a kormány által előterjesztett költségvetés-kiigazítási javaslatot, Klaus Iohannis azonban felfüggesztette az ülést. “Nem volt konszenzus a tervezet kapcsán, így az nem kapta meg a CSAT jóváhagyását. Úgy döntöttem, hogy felfüggesztem a CSAT ülését, mert véleményem szerint a költségvetés-kiigazításra szükség van, de nem tekinthetünk el és nem is akarunk eltekinteni az intézmények közötti lojális együttműködés elvétől. Így, a CSAT ülésének felfüggesztésével, lehetőséget teremtettünk a kormány számára, hogy gondolja újra a költségvetés-kiigazítás tervezetét, mondjon le arról, hogy pénzt vonjon el az állambiztonsági intézmények büdzséjéből, amit legfeljebb valamiféle ‘politikai fortélynak’ lehet tekinteni, térjen vissza a tárgyalóasztalhoz, az együttműködéshez, és amint a helyzet normalizálódik, megkapja a CSAT hozzájárulását’ – mondta kedden az államfő.

www.agerpres.ro