Dăncilă: A költségvetés realista és a fejlődés lehetőségét kínálja Románia számára

Dăncilă: A költségvetés realista és a fejlődés lehetőségét kínálja Románia számára
Viorica Dăncilă miniszterelnök szerint realista a 2019-es állami költségvetés tervezete és fejlődési perspektívát kínál Románia számára.

A költségvetésről szóló szavazást megelőző parlamenti felszólalásában a kormányfő azt mondta, a tervezet híven tükrözi a jelenlegi romániai gazdasági-társadalmi valóságot, de annak a politikai szövetségnek a politikai elképzeléseit is, amely 2016-ban megnyerte a parlamenti választásokat. ‘Az idei költségvetés arra alapoz, hogy az elmúlt évek töretlen gazdasági fejlődésének köszönhetően nagyobb a bruttó hazai termék, nagyobb a büdzsé, kisebb a deficit és csökkenőben van az államadósság. Ahogy ez bármely költségvetéssel lenni szokott nálunk és bárhol a világban, ez sem tud megfelelni az összes elvárásnak, de realista büdzsé, és Románia számára a fejlődés lehetőségét kínálja’ – mondta a miniszterelnök.

Dăncilă azt mondta, 2019 a befektetések éve lesz Romániában, hiszen jelentős beruházásokra kerül sor például szállítási infrastruktúra és egészségügy terén, óvodákat építenek és helyi fejlesztési projektekből sem lesz hiány.

‘Miután két éven keresztül jelentősen növekedtek a bérek és a nyugdíjak, most az állampolgárok érdeklődése természetesen a szállítási infrastruktúrába, egészségügybe, óvodákba, iskolákba, mezőgazdaságba és érthető módon a helyi fejlesztésekbe történő befektetések felé fordult. Figyelembe véve a lakosság igényeit, olyan költségvetést alkottunk meg, amely megfelel ezeknek az elvárásoknak’ – jelentette ki a kormányfő.

A tavalyi évhez képest 15,7 milliárd lejjel növelték a beruházásokra szánt keretet, ebből 6 milliárdot a szállítási infrastruktúra fejlesztésére fordítanak majd. Felgyorsítják a gyorsforgalmi utak és autosztrádák építését, mert szükséges az ország nyugati határainak mielőbbi összekötése a Fekete-tengerrel, hogy Románia felkerüljön a jelentős európai kereskedelmi útvonalak térképére – tette hozzá.

Viorica Dăncilă azt is elmondta, hogy az európai projektek ‘teljes gőzzel’ fognak haladni, mert az a cél, hogy Románia idén meghaladja a lehívott uniós támogatások európai átlagát. ‘Románia egy teljes egészében Európába integrálódott országgá kíván válni, ugyanakkor egyenlő bánásmódot is kérünk Románia számára’ – szögezte le a miniszterelnök.

A parlament pénteken fogadta el a 2019-es évre szóló állami költségvetést.

www.agerpres.ro