Dăncilă a Cuc-Mezei konfliktusról: ha bebizonyosodik, hogy valaki vétkezett, kérlelhetetlen leszek

Dăncilă a Cuc-Mezei konfliktusról: ha bebizonyosodik, hogy valaki vétkezett, kérlelhetetlen leszek
„Kérlelhetetlen” lesz, amennyiben bebizonyosodik egyik vagy másik fél vétkessége a TAROM leváltott vezérigazgatója, Mădălina Mezei és Răzvan Cuc közlekedésügyi miniszter közti vitában – jelentette ki pénteken Négyfaluban Viorica Dăncilă ügyvivő kormányfő.

Dăncilă azt mondta, vitákat nem kommentál, de már kiküldte ellenőrző testületét a szaktárcához és a légitársasághoz is, és csak az igazság érdekli, de amennyiben beigazolódik, hogy valamelyik fél vétkes, kérlelhetetlenül fog intézkedni. A kormány korábban arról adott ki közleményt, hogy a miniszterelnök ellenőrző testületét kérték fel kivizsgálás lefolytatására a két intézménynél a sajtóban megjelent hírek nyomán. A Nemzeti Liberális Párt elnöke, Ludovic Orban ugyanis korábban azt nyilatkozta, hogy egyes TAROM-alkalmazottak szerint a légitársaság igazgatóját, Mădălina Mezeit azért menesztették tisztségéből, mert megtagadta annak a kérésnek a teljesítését, hogy a bizalmatlansági indítvány napján ‘tartsa a földön a repülőket’, és így akadályozza meg, hogy több mint húsz parlamenti képviselő Bukarestbe tudjon utazni az ország különböző pontjairól.

A médiában később olyan információk láttak napvilágot, melyek szerint Mezei megerősítette a hírt. A TAROM viszont arról adott ki közleményt, hogy a légitársaság igazgatótanácsa azért vonta vissza Mădălina Mezei ügyvivő igazgatói megbízatását, mert az igazgató nem teljesítette a szerződésében foglaltakat.

Răzvan Cuc ügyvivő közlekedésügyi miniszter péntek este cáfolta, hogy a repülők felszállásának megakadályozására kérte volna a bizalmatlansági indítvány napján Mădălina Mezeit, a TAROM vezérigazgatóját. Ugyanakkor beismerte, hogy megkérdezte a légitársaság vezetőjétől, kik azok a parlamenti képviselők, akik repülővel utaznak.

‘Nem kértem, hogy bármelyik repülőt tartsa a földön, nem is állt volna módomban ezt kérni tőle, hogy tartsa a repülőket a földön. Csak műszaki problémák felmerülése esetén lehet földön tartani egy repülőt. Ha megtörténik, hogy műszaki problémák merülnek fel, azért nem a közlekedésügyi miniszter a hibás. Én nem kérhettem ilyesmit. Kitől kértem volna? A pilótáktól? A gépészektől? Vegyek ki egy anyacsavart vagy szenzort, vagy mit tehetnék én egy repülővel? (…) Valóban megkérdeztem Mezei asszonyt, kik azok a parlamenti képviselők, akik repülni készülnek, és hogy minden rendben van-e, rendben közlekednek-e a járatok. Én is, mint mindenki más, a forrásoktól, az ellenzéktől tudtam meg, hogy én akadályoztattam volna a repülőket’ – mondta Răzvan Cuc.

Az ügyvivő miniszter szerint Mădălina Mezei belebonyolódik saját hazugságaiba, mert egyszer járatok törléséről, aztán meg ‘földön tartásról’ beszélt, egyszer négy, majd öt járatot említett.

www.agerpres.ro