Dăncilă a Cotroceni-palotába tervezett egyeztetés lemondásáról

Viorica Dăncilă miniszterelnök
Viorica Dăncilă miniszterelnök
Azért nem ment el a Cotroceni-palotába, a Klaus Iohannis államfő által kezdeményezett egyeztetésre, mert az elnök úgy hívta, ahogyan a rossz tanulót szólítják ki az iskolában – nyilatkozta péntek este Viorica Dăncilă miniszterelnök.

,,Amint tudják, izraeli látogatáson voltam. Amikor hazaértam, láttam az elnök nyilatkozatait. Azt a benyomást keltette, mintha az iskolában lennénk, és ő kiszólít, hogy szidjon meg, amiért nem készítettem el a leckét. Én Románia miniszterelnöke vagyok, és ezt nem fogadhatom el” – nyilatkozta Dăncilă a România TV műsorában, hozzátéve, hogy Iohannis nyilatkozatai rossz fényben tüntetik fel az az országot.

A kormányfő ugyanakkor rámutatott, nem volt szüksége felhatalmazásra Izraelbe tett látogatása előtt, mert az ottani találkozókon jobbára gazdasági témákról tárgyaltak.

,,Befektetésekről, kórházakról, telemedicináról volt szó, illetve egy együttes kormányülésről, amelyre reményeink szerint idén júliusban kerül sor. Én tehát azért mentem oda, hogy többletértéket, befektetéseket hozzak Romániába, semmiképpen sem személyes érdekből, ahogyan azt az elnök sugallta” – tette hozzá Dăncilă.

Hétfő este Iohannis államfő úgy nyilatkozott, megpróbál közvetíteni a kormány és a Román Nemzeti Bank között, ezért tárgyalásra hívja a Cotroceni-palotába mind a kabinet, mind a jegybank képviselőit. Az elnök reményét fejezte ki, hogy sikerülni fog közös nevezőre jutniuk a feleknek, miután az utóbbi időben “túl messzire mentek” a vádaskodó nyilatkozatokkal. A jegybank vezetőségével szerdán találkozott az elnök, péntekre pedig a miniszterelnököt és a pénzügyminisztert hívta meg a Cotroceni-palotába, a kormányfő azonban lemondta a megbeszélést.

www.agerpres.ro