Dana Gîrbovan benyújtotta a bírói tisztségről való lemondását; a CSM tudomásul vette döntését

Dana Gîrbovan benyújtotta a bírói tisztségről való lemondását; a CSM tudomásul vette döntését
Benyújtotta hétfőn a bírói tisztségről való lemondását Dana Gîrbovan, akit az igazságügyi tárca élére jelölt Viorica Dăncilă miniszterelnök. A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) bírói szakosztálya tudomásul vette döntését.

“Bírói pályafutásom alatt mindig azt mondtam, amit gondolok, és hittem abban, amit mondtam, bár sokszor ez nem volt a többség ínyére. Mivel elviekben elfogadtam az igazságügyi miniszteri tisztségre való jelölést, úgy tartom természetesnek, hogy mondjak le bírói tisztségemről, hogy kezdődhessen el a kinevezési eljárás” – írta hétfői Facebook-bejegyzésében Gîrbovan.

A CSM bírói szakosztálya később közölte, tudomásul vette a kolozsvári ítélőtábla alkalmazásában álló bírónő lemondását, és elküldte Klaus Iohannis államfőnek a Dana Gîrbovan tisztségből való felmentésére vonatkozó igénylést.

Viorica Dăncilă miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke az alakulat országos végrehajtó bizottságának (CEx) pénteki ülését követően közölte, hogy menesztik Ana Birchallt az igazságügyi miniszteri tisztségből, és a Romániai Bírák Országos Szövetségének elnökét, Dana Gârbovant jelölik a helyére.

Dana Gîrbovan ezt követően úgy nyilatkozott, amennyiben Klaus Iohannis államfő jóváhagyja jelölését, készen áll együttműködni minden döntéshozóval a hatékony és független igazságszolgáltatás érdekében. Hozzátette, nem szeretné, hogy az igazságügyi minisztérium ‘politikai és választási viták tárgya legyen a paloták között’, azt akarja, hogy a viták témáját a rendszer problémáira való megoldások keresése képezze.

www.agerpres.ro