Dalokkal köszöntötték Máriát

Dalokkal köszöntötték Máriát
A váradi Székesegyház búcsújára, Nagyboldogasszony ünnepére készülve kedd este a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség Ave Maria-koncertet rendezett. Szólót énekelt Drimba Nóra szoprán.


Nagy érdeklődés mellett, igényes, magas színvonalú koncerttel készült a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség a közelgő Nagyboldogasszony ünnepére, Oláh Gabriella kántornő szervezésében, aki a kedd esti, a Székesegyházban zajlott esemény kezdetén ismertette a részleteket.
A műsor tulajdonképpen két részre oszlott: először a Bazilika négy éve alakult kiskórusa lépett fel Oláh Gabriella vezényletével, felcsendült egy gregorián dallamra írt Ave Maria és egy Mária-antifóna, a Salve Regina, valamint Bárdos Lajos: Mária kinyílt rózsa, W. A. Mozart: Ave Maria, Bárdos Lajos: Angyaloknak királynéja és Mary Lynn Lightfoot: Dona nobis pacem című egyházi kórusműve. Ugyanakkor közreműködött Costin Éva, Oláh Boglárka, Lukács Róbert (hegedű), Vasile Vulturar (brácsa) és Ichim Beáta (cselló), akik a rendezvény második felében a szólistaként fellépő Drimba Nórát, a bécsi Volksoper szopránénekesnőjét is kísérték játékukkal. Ekkor olyan szerzemények is elhangzottak, melyek Váradon ezidáig még nem voltak hallhatóak, mint például A. Vivaldi: Salve Regina, W. A. Mozart: Dulcissium convivium (részlet a litaniae de venerabili altaris Sacramento, KV 243-ból) és G. B. Pergolesi: Salve Regina című kompozíciója. Emellett a műsor részét képezte még G. F. Händel: Haec est Regina Virginum, L. Cherubini: Ave Maria, C. Franck: Ave Maria, P. Mascagni: Ave Maria és G. Caccini: Ave Maria című alkotása.

Váradi származású

Drimba Nóra amúgy váradi származású, zenei tanulmányait Silvia Opo de Popa és Papp Magda művésznőknél kezdte, viszont a pályáját eleinte nem zenei úton folytatta. A kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem matematika szakán végzett, mellyel párhuzamosan Adorján Ilona tanítványa volt. Szülővárosába visszatérve rendszeresen szerepelt koncerteken, és részese volt a Mozart- Varázsfuvola, illetve Carl Ditters von Dittersdorf: Die Libe im Narrenhaus operaprodukcióknak.
Bécsben a konzervatóriumban folytatta tanulmányait, és részt vett az innsbrucki Régi Zenei Akadémia kurzusain is. Eleinte az ORF kórusának tagja volt, később a Volksoper kórusának a tagja lett. Számos koncerten működött közre Ausztriában, Romániában és Japánban. Érdeklődésének jelentős idejét a daloknak szenteli, repertoárjában Schubert, Mendelssohn, Brahms, Schumann, Debussy, Duparc, R. Strauss, Fauré, Poulenc, és sok más zeneszerző művei lelhetőek fel.

Ciucur Losonczi Antonius