Dalmáciában nyaraltak a szacsvaysok

Dalmáciában nyaraltak a szacsvaysok
A mesebeli, örökké emlékezetes tengerparti kirándulások Omis, Split, Makarska, Baška Voda és a Balaton üdülőin, a hegycsúcsok fellegvárainak felkeresése, a hajóséta a Cetina folyón – csak néhány eleme volt a tábor nyújtotta felejthetetlen pillanatoknak.

Az idei tanévben, július 20. és 27. között, a Szacsvay Imre Általános Iskola két diákcsapata is élvezhette az adriai jutalomtábor tartalmas programjait, miután kitartó szorgalommal teljesítettek és elnyerték az Aranycsapat díjat, a kárpát-medencei SzékelyKapuk-ZöldKapuk nemzetközi ökocivilizációs pályázatban való részvételért. A fent említett pályázat elsősorban magyarországi és határon túli iskolák részére került megszervezésre, és célja a résztvevő pedagógusok és gyerekek környezeti neveléssel, társadalomépítő és humanitárius tevékenységgel kapcsolatos együttműködésének elősegítése és támogatása volt. A 6., 7. és 8. osztályos tanulókból álló diákcsapatok a program mindkét tematikájára beneveztek. A dramatikus népi játékokra, betlehemezéssel, december folyamán került sor, míg a környezetvédelmi akcióra áprilisban. A 20–40 perces bemutatókhoz a diákcsoportok kiválasztása és az előkészületek már októberben elkezdődtek, Kiss Tünde énektanárnő és Kincs Gréte biológia tanárnő vezetésével. A betlehemes játékok esetében, a műsor megtervezésében külön figyelmet kellett fordítani az előadások vidám hangulatára, ízes régi nyelv, ősi dallamok és hangszerek használatára, míg az ökológiai résznél az elvárás a kiállításra szánt tablók áttekinthető, megkapó, elgondolkodtató, kreatív és nevelő hatásra összpontosult. A játékokban való részvétel feltételei közé sorolhatók a tevékenységek minimum 5 helyszínen történő bemutatása (szociális és kulturális központok, közigazgatási intézmények, nagyobb cégek, piaci, kereskedelmi és szolgáltató helyek), egy tevékenységnapló részletes összeállítása és az adománygyűjtés végzése, valamely környezeti neveléssel, környezeti katasztrófával sújtottak megsegítésével foglalkozó civil szervezet javára.

„Dalmácia visszavár!”

Mindezeket a feltételeket teljesítve, vett részt a 24 diák, Bica Tünde és Kincs Gréte tanárnők kíséretében, a dalmáciai ifjúsági ökokulturális táborban, dr. Varga B. József programvezető szívélyes fogadtatásában. A mesebeli tengerparti kirándulások Omis, Split, Makarska, Baška Voda és a Balaton üdülőin, a hegycsúcsok fellegvárainak felkeresése, a hajóséta a Cetina folyón, csak néhány eleme volt a tábor nyújtotta felejthetetlen pillanatoknak. Csobbantunk a tenger sós, kéklő és tükörtiszta vizében, hűsöltünk a leanderek, az olajfák és az örökzöld fenyőligetek árnyékában, sétáink alkalmával megismertük Dalmácia történelmi és gazdasági múltját, énekelve és játszva kapcsolatokat építettünk, esténként a tábortüzi előadások alkalmával más nemzetiségek szokásait ízlelgettük, rendet raktunk környezetünkben, a nap végén pedig hálát adtunk a napos időért és a finom ételért. Gazdag, életre szóló eseményeknek voltunk részesei egy csodálatos környezetben, alkotó, optimista közösségben, együttműködve nyelvünk, hitünk és életterünk megóvásáért. „Közös a cél, egységünk az ár, / Kalandra fel, Dalmácia visszavár!” Idei eredményes akcióinknak köszönhetően intézményünk elnyerte a legkiemelkedőbb iskoláknak járó érdemet, A közép-kelet-európai közösségi kultúra ápolásának és a környezettudatos közösségi élet társadalmi előmozdításának kiváló műhelye 2016 vándorcímet. Köszönjük a lehetőséget az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány és a Kerek Világ Alapítvány vezetőinek!

Kincs Gréte biológia tanár