Dakar-rali: Törölték a pénteki speciálist

Akt.:
Gyenes Mani versenygépét ellenőrzik a Vectra Racing Team szerelői
Gyenes Mani versenygépét ellenőrzik a Vectra Racing Team szerelői

Erős havazás és eső nehezíti a 2012–es dél–amerikai Dakar–rali mezőnyének dolgát az Andok lábánál, így lehetetlen felkapaszkodni 4748 méter magasságban levő Paso de San Francisco határátkelőhelyhez. Ezért a terepralit szervező ASO úgy döntött, töröli az argentínai Fiambala és a chilei Copiapo települések közötti hatodik, speciális szakaszt, és Diego de Almagro határátkelőhelyen hajt át a konvoj Chilébe.

A kedvezőtlen időjárás már csütörtökön is nagy fejtőrést okozott a szervezőknek. Ezért a Chilecito és Fiambala közötti speciálist mintegy 90 kilométerrel rövidíteni kellett. A motorosok mezőnye így is megtizedelődött, már csak 130–an várták a pénteki napot. A szatmárnémeti Gyenes „Mani” Emanuelnek sem volt egyszerű feladata a fiambalai „fehér dűnék” között, majdnem háromnegyed órás késéssel érkezett meg a szakaszgyőztes francia Cyril Despres után, a 33. helyre. Mindezek ellenére javítani tudott az összetett táblázatban, és az ötödik versenynap után a 22. pozíciót foglalja el. Csapatársa, Marcel Butuzának viszont nagyon jó napja volt, a 44. időt motorozta csütörtökön, így az összetettben az 52. helyre jött fel.

Az autósok versengésében egyébként a lengyel Krzysztof Holowczyc érte el a legjobb időt az 5. etapon, a magyarok közül Szalay Balázs a 29. helyen, Sebestyén Sándor pedig a 99. pozícióban zárt. A négykerekűeknél továbbra is a francia Stéphane Peterhansel vezet, Szalay pedig a 39., Sebestyén már a 101. helyen áll. A motorosoknál az éllovas Despres 9 percre növelte előnyét a címvédő spanyol Marc Coma előtt, a kvadosoknál pedig az argentin Marcos Petronelli volt a leggyorsabb, de az összetettben továbbra is honfitársa, Tomas Maffei vezet (35 másodperccel a címvédő Alejandro Petronelli előtt). A kamionok versenyében a holland Gerard de Rooy harmadik szakaszgyőzelmével őrzi vezető pozícióját az összetett tabellán.

 

 

Ma Copiapo környékén 419 kilométer mért szakaszon rendezik a 7. etapot, ekkor már a világ legszárazabb sivatagából is „kap ízelítőt” a mezőny. Az Atacama közelében ütnek sátrat, vasárnap pihennek, hétfőn pedig „visszatérnek” a kavics– és homoksivatagba. A nap végén (miután teljesítették 477 kilométer mért szakaszt) a vidék legszárazabb vidékére érnek, a statisztikák szerint ugyanis az átlagos csapadékmennyiség Antofagastanál 3 mm/év (és voltak olyan időszakok, amikor itt 40 évig egyáltalán nem esett eső).