Dakar: Nehéz a poros Pampán

Dakar: Nehéz a poros Pampán
Egyelőre bajlódik a szatmárnémeti Gyenes „Mani” Emanuel a 450 köbcentis motorkerékpárral, mindezek ellenére javított első napi pozícióján.

 

A tegnapi etap rajtja előtt még nem lehetett tudni, pontosan mi a baja a szatmárnémeti Gyenes „Mani” Emanuel 450 köbcentis KTM–jének, de az biztos, elindult a 2012–es dél–amerikai Dakar–rali 3. szakaszán. A Vectra Racing Team szatmárnémeti motorosa ugyanis panaszkodott az új kerékpárra, amellyel egyelőre még nem barátkozott meg. „Már nem húzott úgy a motor, ahogy azelőtt, és azt gondolom, hogy az egyik szivattyú adta meg magát, talán megtelt porral. Nem akartam erőltetni, de ugyanakkor alaposan kifáradtam. Bízom benne, hogy a csapat szerelői Liviu Butuza és Romeo Duicu megtalálják, hogy mi lehet pontosan a motor baja, és kedden gond nélkül rajthoz állhatok. Szeretném végigvinni ezt a Dakart. A szervezők már az elején mondták, ez lesz az eddigi legnehezebb latin–amerikai Dakar–rali” – nyilatkozta a hétfőn szakasz végén Románia legjobb motorosa, aki a 33. időt teljesítette a második versenynapon. Ezzel Mani javított vasárnapi pozícióján, és a keddi etap előtt már az összetett 32. helyén állt. A csapafőnök, Marcel Butuza a 84. lett hétfőn, az összetettben pedig a 85. pozíciót foglalja el.

Renatta Stepanov, a Vectra Racing Team sajtószóvivőjének helyszíni beszámolója szerint a versenyzőknek a Dakar első két napján a Pampák poros terepével is meg kellett küzdeniük. „Ilyenkor a látási viszonyok is nagyon alacsonyak a felvert por miatt, és nagyobb a baleset–veszély. Mani és Marcel ezen a két napon elsősorban az óvatos vezetést részesítették előnyben, hogy nehogy balesetet szenvedjenek. Ráadásul a Pampákon a por mellé a hatalmas hőség társul. Délután már 40 Celsius fok melegben versenyeztek” – olvasható a közleményben.

Az első két nap után egyébként alaposan megcsappant a motoros versenyzők létszáma: vasárnap reggel 177–en álltak a Mal del Plata településen felállított rajtnál, kedden viszont már csak 166–on vágtak neki a 3. szakasznak, amikor a mezőny már elérte az Andok hegyeit. San Rafaeltől San Juanig több mint 501 kilométer a távolság, ebből 208 km lesz a speciális szakasz és 3000 méter tengerszint feletti magasságba érnek.

A motorosok között Marc Coma volt a leggyorsabb hétfőn. A spanyol a francia Cyril Desprest és honfitársát, Joan Barredát előzte meg. Az összetettben Coma vezet, második az első etap győztese, Chaleco Lopes (chilei), míg Despres a harmadik helyen áll.

Az autósok versenyében a címvédő katari Nasszer al-Attijah volt a leggyorsabb hétfőn. A magyarok közül Szalay Balázs a 64. helyen ért célba, Sebestyén Sándor pedig a 117. időt autózta.

Címkék: , , ,