Daea: más országok sem voltak képesek legyőzni az afrikai sertéspestis-vírust

Petre Daea mezőgazdasági miniszter
Petre Daea mezőgazdasági miniszter
Európa más országai is tehetetlenek voltak a sertéspestissel szemben, jelentette ki a képviselőház plénuma előtt Petre Daea. A mezőgazdasági miniszter az ellene benyújtott egyszerű indítvány megvitatásán mondta ezt.

Daea részletes grafikon bemutatásával illusztrálta az alsóház plénuma előtt, hogy a mezőgazdasági minisztérium az állam más intézményeivel karöltve milyen intézkedésket hozott az afrikai sertéspestis visszaszorítása érdekében. ‘Ezt a vírust nem Daea és nem a Dăncilă-kormány keverte ki egy mozsárban, hogy szétszórja az országban’ – fogalmazott a tárcavezető az ellene benyújtott egyszerű indítvány alsóházi megvitatásán.

Hozzátette: az afrikai sertéspestissel szemben Lengyelország, Lettország, Litvánia, Észtország, Lengyelország, Oroszország, Fehéroroszország, Grúzia, Ukrajna, Csehország, Magyarország, Bulgária, és legutóbb Belgium is tehetetlen volt.

A miniszter szerint az egyszerű indítvány vitája nem oldja meg a sertéspestis ügyét, ‘világpremier lenne, ha Romániában egyszerű indítvánnyal vissza lehetne szorítani a vírust’ – fogalmazott Daea.

Az ülésről távozó minisztert arról kérdezték az újságírók, hogy meg fog-e jelenni az ügyészségen, ha beidézik az afrikai sertéspestis kapcsán indított kivizsgálás során. ‘Természetesen megjelenek’ – felelte Daea.

Az ügyészség szeptember elején kezdett in rem (a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgáló) eljárást az afrikai sertéspestis kapcsán, állat- vagy növénybetegségek terjesztése (Btk. 355.cikk), illetve hivatali gondatlanság (Btk. 298. cikk) gyanúja miatt.

www.agerpres.ro