Dacszövetség az eltompulás ellen

Dacszövetség az eltompulás ellen
Nagyvárad – Az Anna Nőszövetség húszéves fennállása alkalmából ünnepség zajlott a nagyváradi Tibor Ernő Galériában szombat délután. Többek között összefoglalták az elmúlt évek legfontosabb momentumait.

„Ha valami jót tudnék kívánni a nagyváradi magyar közösségnek, az az, hogy még sokáig ünnepelhessen úgy, mint ma” – mondta Kelemen Mária, a szervezet elnöke nyitóbeszédében. Nagy terveik voltak, vannak, egyesek megvalósultak, mások álmok maradtak. Mint elhangzott, az Anna Nőszövetség nem egy „ultrafeminista mozgalom” – hiszen fenntartói szerint a nők lejobb helye a családban van és a család fontosságát hangsúlyozzák.

Megtiszteltetés

Három személyt kértek fel a védnökségre, mondta az elnökasszony, s nagy megtiszteltetés, hogy mindhárman elvállaták: Gál Kinga, az Európai parlament néppárti képviselője, Biró Rozália alpolgármester, valamint Pető Csilla parlamenti képviselő. A szövetség elnöke felolvasta Tőkés Lászlónak, az EP-alelnökének a köszöntő szavait, majd Pető Csilla szólt az egybegyültekhez. Vajon mi az a titok, ami 20 éven keresztül életben tartotta az Anna Nőszövetséget? – tette fel a kérdést. Minden valószínűség szerint a vezető, valamint az őt körülvevő vezetőségi hölgytagok érdeme, hogy egy olyan szervezetet kovácsoltak össze, amely egymás szeretetén és tiszteletén alapul. A nők még mindig nem találták meg helyüket teljes mértékben a mai társadalomban, s a hölgyek most is gyakorta 10%-kal kevesebbet keresnek, mint a hasonló beosztásban lévő férfiak. Pető Csilla végül azt kívánta: fiatal tagokkal gyarapuljon a nőszövetség, s az elkövetkezendőkben akár férjeket is vendégül lássanak…

Örök Annák

Széll Kató, a szövetség alelnöke olvasta fel Gál Kinga levelét. „Nagyvárad mindig is nagyon szerette az Annákat, hiszen itt már minden középiskolás nem a tankönyvekből tanulva, de a kávéházakban, a színházban ülve, vagy a Körös-parti sétányon és a Fő utcán sétálva szívhatta magába, hogy Anna örök itt, Ady, Juhász Gyula és Dutka Ákos Holnap városában” – hangzott el. Az asszonyok, anyák szerepét hangsúlyozta ki Gál Kinga, azt, hogy miként tette próbára őket a törtnelem. „Mára a próbák változtak. Mások a kihívások, mások a fenyegetések. De ugyanaz maradt az átörökítendő érték, az ősitudás és ősi nyelv. (…) A lehetőség adott, a felelősség óriási. Ehhez kívánok erőt és töretlen optimizmust az Örök Annáknak itt a holnap városában”.

Dacszövetség

„Anna nem csak a Juhasz Gyula lelkeben, de szerencsenkre – a varadiak szamara is oroknek bizonyult …” – írta Biró Rozália alpolgármester levelében, melyet Hajbók Klára olvasott fel. „Az Anna Nőszövetseg egyik legkarizmatikusabb szerveződése

Nagyvaradnak. Az amugy oly gazdag nyelvünkben nines megfelelő szó az ilyen, ésehhez hasonló szerveződésekre. A civil szervezet kifejezés sokaknak üres, bürokratikus jogi klissé. Nines megfelelő szavunk ezekre a saját elhatarozásból létrehozott, a millió gáncs dacara – nemhogy pénzért, de megesik, hogy a ráforditott energia mellett az anyagi aldozatokat sem sajnálva – műkodtetett dacszövetsegekre. Mert ezek azok. Védik a közösseget az eltompulástól, az elszürküléstől, szembefordulnak a közönnyel, de ha kell, a görbe tekintetekkel, rosszindulattal is” – folytatódott az alpolgármester bensőséges hangú levele.

Elismerő szavak

Később Széll Kató Bodó Barna, a Magar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetsége (MCSZESZ) elnökének levelétolvasta fel, majd dr. Fleisz János, a Bihar megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetségének elnöke méltatta elismerő szavakkal a szövetséget. Széll Kató a nőszövetség legfontosabb momentumait idézte fel, s felszólalt Tempfli József nyugalmazott megyés püspök is. Többek között az egymás iránti tisztelet fontosságát, a család nevelőerejét hangsúlyozta ki történetek által.

A felszólalásokat zenés-verses összeállítás követte. Oláh Boglárka Bach és Enescu művek részeteit adta elő hegedűn, Németh Katalin, Hajbók Klára, Kazatsay Anna és Pipó Irén szavalt, Trifán László pedig saját műveiből mutatott be összeállítást. Végül a résztvevők megkóstolhatták a két tortát, melyet Pető Csilla parlamenti képviselő, valamint Sarkady Zsolt volt alprefektus ajánlott fel az ünnepségre.