Dacian Cioloş: A gazdasági növekedés nem jogosít fel arra, hogy növeljük a kiadásokat

Dacian Cioloş: A gazdasági növekedés nem jogosít fel arra, hogy növeljük a kiadásokat
Attól, hogy biztatóan alakulnak a gazdasági mutatók, nem kell rögtön növelni a költségvetési kiadásokat – véli Dacian Cioloş miniszterelnök.

“A számok egyértelműen arra utalnak, hogy az elmúlt években kedvezően alakult az ország gazdasági helyzete (…) Egy felelős kormánynak ilyenkor fel kell tennie magának a kérdést, hogy miként biztosíthatja azt az előreláthatóságot, amelyre szüksége van a versenyszférának ahhoz, hogy folytassa a befektetéseket, és hogy ez a növekvő tendencia megmaradjon. Mert hiába büszkélkedünk az egyre jobb mutatókkal, ha ezek nem illekszkednek egy fejlődési folyamatba. (…) Az, hogy papíron gazdasági növekedést könyvelhetünk el, még nem jogosít fel arra, hogy másnap növeljük a kiadásokat, főleg azokat a kiadásokat, amelyek nem járulnak hozzá a gazdasági növekedés erősítéséhez” – fogalmazott a kormányfő a Cégek Országos Toplistája 2016 elnevezésű gálán.

Dacian Cioloş a bürokrácia csökkentésének fontosságáról is beszélt. Mint mondta, az elmúlt években “igen termékeny” volt a román közigazgatás bürokrácia tekintetében, ezt a folyamatot azonban a kormányfő szerint nem tanácsos hirtelen visszafordítani, nem lehet “fejszével, kaszával levágni az illetékeket”, jól meggondolt intézkedésekre van szükség.

AGERPRES/(RO – szerző: Doroteea PURCĂREA, szerkesztő: Florin MARIN; HU – szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna)

www.agerpres.ro

Címkék: ,