Da Vinci, a műszaki zseni a váradi malolmban

Da Vinci, a műszaki zseni a váradi malolmban
Nagyvárad – Ha azt mondjuk da Vinci, sokaknak az utolsó vacsora, a Mona Lisa vagy a kód jut eszébe, de Antal Lajos asztalos bebizonyítja, hogy a reneszánsz kori művész műszaki zseni is volt.

A hegyközpályi asztalosmester segítőtársával éppen egy újabb da Vinci által megálmodott szerkezetet, a vitorlázórepülő ősének is beillő, emberre rakható szárnyat helyezi el a térben, amikor hétfőn a helyszínre érkezek, hogy érdeklődjek az április 20-án délután négy órától megnyíló da Vinci kiállítás részleteiről. Antal Lajos egy olasz megrendelőnek dolgozik, tőle is jött az ötlet, hogy Leonardo da Vinci műszaki terveiből készítsenek tárgyakat, szerkezeteket. Az ötlet illetve az együttműködés olyan jónak bizonyult, hogy azóta már három,  da Vinci szerkezeteket bemutató múzeum is nyílt Olaszországban.

“A da Vinci tervek fenn vannak az interneten, tehát mindez publikus, de én könyvekből, képek alapján dolgoztam” – mondja Antal Lajos, aki elárulta, hogy mintegy hatvan olyan Leonardo-szerkezet van, amit meg is lehet valósítani, ezekből készített el harmincat a váradi kiállításra. Ezek között a tárgyak között vannak mindenféle gépszerkezetek, szárnyak, kilómétertalicska, gáter, bicikli, sőt, még miniatűr tank is. Merthogy Leonardo még tankot is tervezett, már a reneszánsz korban. “Ha a kiállításnak kedvező lesz a fogadtatása, akkor szeretném, ha körbehordozhatnánk a kiállítást az országban” – fejezte ki reményét Antal Lajos.

Elég nehéz lehet ilyen kacifántos tárgyakat elkészíteni, a mostani kiállítás anyagának elkészítése egy éves munka eredménye, árulta el végül az asztalosmester, majd folytatta társával az előkészületi munkálatokat. A kiállítás megnyitója április 20-án vasárnap négy órától a nagyváradi malomban (Miron Costin 21. szám) lesz.

Pap István