Dübörögtek a motorok és a dobhártyák Szalárdon

Dübörögtek a motorok és a dobhártyák Szalárdon
Bihar megye – A jubileumi, 10. Szalárdi Napokat tartották a hét végén a Berettyó parti községben. Az első nap kiemelkedő eseménye a motorosok találkozója volt, akik össze is mérték lóereiket.   

A Szalárdi Napok hagyományos módon, a Polgármesteri Hivatal előtt tartott megnyitóval indult. Nagy Miklós polgármester köszöntő szavai után Pete István szenátor, Lakatos Péter képviselő és Beke Imre, Nádudvar polgármestere mondott beszédet, majd Bandui Vasile ortodox, Somogyi Imre római katolikus illetve Borzási Gyula református lelkész szólt. A közeli parkban folytatódott az ünnepség, ahol megkoszorúzták a világháborús áldozatok emlékművét, előbb azonban a községhez tartozó Jákóhodos református lelkésze, Mikló István Boldizsár, majd Szabó Ödön, az RMDSZ megyei ügyvezető elnöke mondott beszédet. Az ünnepségen a helyi fúvószenekar, a szentjobbi huszárok, a nagyváradi Mistique és a nádudvari menettánccsoport közreműködött.

Motorzaj, égett abroncsszag

Még csak épülőfélben van, de már is helyet adott az első sporteseménynek a szalárdi sportcsarnok: a kűzdődtér alapjának betonján több száz kül- és belföldi motors adott találkát egymásnak. Kétség kívül az ő programjuk volt a nap fő atrakciója, amely a szomszédos utcán tartott street-fighter (motoros akrobatika) bemutatóval kezdődött. Körösi Ferenc (Kefe) többszöri felszólítására is alig hagytak helyet a rajongók a bátor motorosnak, aki egy keréken, elengedett kormánnyal, majd a kormánynak háttal ülve, stb., végül a hátsó gumiabroncsot durranásig pörgetve forralta az adrenalint. Az említett betonplaccon következett a motoros szumó, amikor egy speciális alkalmatosság segítségével egymásnak feszültek lóerőnkénti kategóriákban a motorok, hogy ki tudja elnyomni a másikat. A motorosok nehezen lendültek játékba, végül alig akarták abbahagyni a „gumiégetést”. Később lassúsági haladásban és hangerőben is összemérték kedvenceik tudását.

Mond kis kócos…

Estefelé a focipálya színpadán is megélénkült az élet. Először a menettáncosok szórakoztatták az akkor még inkább a sörsátrak alatt tanyázó, a korábbi évekhez képest jóval számosabb közönséget. Utánuk a borsi Galagonya és az érsemjéni Ezüstperje néptánccsoportok váltották egymást koreográfiáikkal. A bukaresti Spitalu’9 trió Irigy Hónaljmirigy-stílusban előadott paródiái után Mohácsi Brigitta énekelt, majd a programhoz képest jókora csúszással lépett színpadra Komár László. Igaz, az élő koncert első félórájában színét sem láttuk az előadónak, „csak” kísérőzenekara muzsikált, viszont a beígért másfél órát ezután Komár bőven teljesítette, mintegy háromnegyed órával éjfél után „húzva le a rolót”. Aki még bírta szusszal, ezután diszkózhatott, és a sörsátrak alatt is későn (vagy inkább korán?) volt záróra.

Rencz Csaba