Döntött Gyergyó- és Udvarhelyszék: Kelemen Hunort támogatják

Január 20-án tartotta küldöttgyűlését az RMDSZ udvarhelyszéki és gyergyói szervezete. Udvarhelyen délelőtt gyűltek össze a küldöttek, hogy meghallgassák az RMDSZ szövetségi elnöki tisztségéért induló jelölteket.

Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter és Eckstein Kovács Péter államelnöki tanácsos válaszolt a küldöttek kérdéseire, majd a titkos szavazás után a következő eredménnyel zárult az ülés: Kelemen Hunor 42 támogató szavazat, Eckstein Kovács Péter 6, Olosz Gergely 4.

A gyergyószéki küldöttek tanácskozására délután került sor. Gyergyószentmiklóson szintén két jelölt, Kelemen Hunor és Eckstein Kovács Péter államelnöki tanácsos vett részt az ülésen, amely a titkos szavazás után a következőképpen zárult: Kelemen Hunor 31, Olosz Gergely 13 és Eckstein Kovács Péter 5 támogató szavazat. A két küldöttgyűlésen Olosz Gergely nem jelent meg.

Kelemen Hunor a küldöttek kérdésére válaszolva elmondta, szemlélet-, stílus- és generációváltás szükséges az RMDSZ-ben, a Szövetséget át kell alakítani úgy, hogy megfeleljen az új idők elvárásainak. A kormányzati szerepvállalásról szólva a kulturális és örökségvédelmi miniszter kijelentette: „az identitás-megőrzésben nincs kompromisszum, az RMDSZ-nek egyetlen szövetségese van, ez pedig a romániai magyarság, minden mást ennek rendelünk alá”.

Szintén ma délután ülésezett az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének Állandó Tanácsa. Décsei Attila területi elnök tájékoztatott, az Állandó Tanács egyhangúan Kelemen Hunort támogatja, javaslatukat a január 29. Megyei Küldöttek Tanácsa kell megerősítse vagy elvesse. Décsei Attila elmondta, az Állandó Tanács megvitatta mindhárom jelölt tervét, elképzelését és azért döntöttek Kelemen Hunor mellett, mert szükségesnek tartják a generációváltást a Szövetség élén, ugyanakkor benne látják azt az elnököt, aki képes megőrizni a szervezet önállóságát – egy kiegyensúlyozott és tapasztalt politikus. „A szórvány értékeli mindazt, amit Kelemen Hunor eddig is tett értünk, éppen ezért több mint 2500 támogató aláírás gyűlt össze számára a besztercei magyarok részéről” – összegezte Décsei Attila.