D. Cioloş: Ez a kormány nem fog hozzányúlni az Adótörvénykönyvhöz

D. Cioloş: Ez a kormány nem fog hozzányúlni az Adótörvénykönyvhöz
A szakértői kormány nem fogja módosítani az Adótörvénykönyvet; ha a következő kormány indokoltnak tart majd egy ilyen döntést, azt neki kell meghoznia – írta kedd esti Facebook-bejegyzésében Dacian Cioloş miniszterelnök, utalva a Szociáldemokrata Párt elnökével, Liviu Dragneával a nap folyamán folytatott telefonbeszélgetésére.

A kormányfő szerint “zavar történt”, ő ugyanis nem mondta, hogy beleegyezik az Adótörvénykönyvben előírt intézkedések életbe léptetésének elhalasztásába. “Azt mondtam, elemezni fogom az erre vonatkozó javaslatot, de figyelembe kell venni néhány törvényességi, illetve alkalmassági szempontot” – fogalmazott a kormányfő.

Bejegyzését megelőzően a kormány is közleményt adott ki, amelyben leszögezi, Dacian Cioloş kormányfő nem erősítette meg a PSD elnökével folytatott telefonbeszélgetés alkalmával, hogy elfogadja az Adótörvénykönyvben előírt intézkedések életbe léptetésének elhalasztására tett javaslatokat.

A közlemény továbbá megjegyzi: Dacian Cioloş elvárja, hogy a PSD tartsa be a választások előtt tett ígéreteit és a kormányprogramjába foglaltakat, valamint hogy vállalja a felelősséget az adópolitikáért és azokért a törvényekért, amelyeket már elfogadott a parlament.

Liviu Dragnea azt nyilatkozta kedd este a sajtónak, telefonbeszélgetésük alkalmával kérte a kormányfőtől, halasszák el egy évvel a jelenleg 20 százalékos áfa január 1-jétől esedékes 1 százalékpontos csökkentését, akárcsak a különleges építményekre kivetett úgynevezett oszlopadó és az üzemanyag pótlólagos jövedéki adójának eltörlését.

AGERPRES/(RO – szerző: Doroteea PURCĂREEA, szerkesztő: Marius FRĂŢILĂ)

www.agerpres.ro