D. Barna: Az államfő az elnökválasztást követően akar előre hozott választásokat

D. Barna: Az államfő az elnökválasztást követően akar előre hozott választásokat
Klaus Iohannis államfő megerősítette, hogy előre hozott választásokat akar, ám ezt az államelnök-választásokat követően képzeli el – közölte kedden Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, miután az új kormány megalakításáról konzultált az államfővel a Cotroceni-palotában. A pártelnök elmondta Iohannisnak, hogy szerinte az előre hozott választásokat most kellene megszervezni, ‘amíg gyenge a Szociáldemokrata Párt (PSD)’.

Barna nem ért egyet Iohannisszal abban, hogy azért kell így eljárni, mert sürgősen helyettesíteni kell a Dăncilă-kabinetet.

‘Nem kellene máról holnapra gondolkodnunk. Mi az előre hozott választások alternatívája? Hogy odategyen egy gyenge kormányt, parlamenti támogatás nélkül, amely állandóan a PSD és a parlament többi, Ponta és Tăriceanu vezette PSD-s párt kezében van, olyan pártokéban, amelyeknek együttesen többségük van a törvényhozásban. Egy ilyen kormány nem lesz képes végrehajtani a Románia számára szükséges reformokat, és arra ébredünk, mint 2016-ban, hogy egy év elteltével a PSD magas lovakon tér vissza a kormányhoz. Elfelejtette 2016-ot? Nagyon jól tudom, miről beszélek, a Cioloş-kormány tagja voltam, tudom, hogy milyen hatással volt ránk a támogatás hiánya”- írta az keddi Facebook-bejegyzésében Barna.

Meglátása szerint most kell előre hozott választásokat tartani, ‘míg gyenge a PSD’, most kell ‘szilárd parlamenti többséget szerezni’. Barna azt mondja, ha ezt most megtennék, a PSD nem tudna hatalomra kerülni a következő tíz esztendőben.

Az USR elnöke azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az alkotmányt úgy módosítsák, hogy az elnöknek joga legyen népszavazást kezdeményezni a parlament feloszlatásáról, ha úgy ítéli meg, hogy ez már nem tükrözi a népakaratot. Itt példának a május 26-ai népszavazást hozta fel, de megemlítette azt is, hogy van a parlamentben egy olyan párt, amelynek 54 képviselő és szenátor a tagja, akik azonban más pártok listáján jutottak be a törvényhozásba.

 

www.agerpres.ro