D. Barna: A romániai demokrácia fekete napja a tegnapi

Dan Barna
Dan Barna
A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) Carmen Dan belügyminiszter, Sebastian Cucoş csendőrfőkapitány és Speranţa Clişeru bukaresti prefektus lemondását, valamint a parlament rendkívüli ülésszakának összehívását és egy parlamenti vizsgálat lefolytatását kéri a csendőrség Victoriei téri, péntek esti akciójával kapcsolatban – mondta szombati sajtóértekezletén Dan Barna, az USR elnöke.

‘A romániai demokrácia fekete napja volt a tegnapi (…). Kérjük Carmen Dan belügyminiszter lemondását, aki a polgárok védelmére létrehozott csendőrséget a Szociáldemokrata Párt (PSD) házi eszközévé alakította, kérjük Sebastian Cucoş csendőrfőkapitány és Speranţa Clişeru bukaresti prefektus lemondását. Ez történik Romániában, amikor az országot büntetőperben elítélt személyek, bűnözők vezetik. Azért jutottunk ide, mert az intézményeket kisajátították’ – jelentette ki Barna.

Hozzátette: az USR kéri a kiadott parancsok titkosításának feloldását.

‘Kérjük a parlament rendkívüli ülésszakának összehívását és egy parlamenti vizsgálat lefolytatását, hogy kiderítsük, hogyan történhetett meg, hogy a csendőrség nagyon hatékony volt, amikor békés tüntetőket kellet kergetni a mellékutcákban, de képtelen volt 20-30 bajkeverőt kiemelni a tömegből, majd a tér kiürítése után (…), sokáig nem léptek közbe a Lascăr Catargiu úton felgyújtott teraszoknál’ – mondta az USR elnöke.

‘Büntetőügyesek nélkül, ma este mi is ott leszünk a polgárok között a téren’ – zárta szavait Dan Barna.

www.agerpres.ro