Cukorbetegség: a 21. század járványa lehet

Cukorbetegség: a 21. század járványa lehet
A szív-és érrendszeri betegségek után a cukorbetegségben szenvednek a legtöbben Romániában. November 14-én 8 órán keresztül ingyenes vércukorszint-vizsgálaton vehettek részt Szatmárnémetiben.  

Európa szerte majdnem 50 millió ember cukorbeteg él, több millió ember nem is tudja, hogy ilyen betegségben szenved. Szakorvosok szerint a 21. század járványa lehet a diabétesz, ha nem tudatosodik a lakosságban, hogy mit kell tennie a megelőzéshez. Hiszen annak, aki cukorbeteg nem csak a mindennapos inzulinnal kell számolnia, hanem a különböző betegségekkel, melyeket a diabétesz okoz. Ez az agyvérzéstől a szívinfarktuson keresztül számos súlyos betegség oka lehet, de akár a vakságot okozhat és végtagamputáció is lehet a következménye. A Cukorbetegek Világnapja alkalmából szervezett felmérésen ingyenes vizsgálatokon vehettek részt azok, akik veszélyezttetet csoportba tartoztak. A Lions Club 2000 vizsgálathoz elegendő pénzalapot biztosított erre a napra. Első lépésként mindenkinek megmérték a magasságát, a testsúlyát és a vérnyomását. Ezután következett a vércukorszint-vizsgálat, és ha az addigi eredmények indokolták, akkor triglicerid és koleszterin szintet is mértek.

Naponta újabb 12-15 beteg

Szatmár megyében csak 11 ezer cukorbeteg él. A betegek száma napról napra nő, de a szakorvosok szerint még mindig túl sok ember él úgy, hogy nem tud a betegségéről, és így a veszélyekről sem.

A Szatmárnémeti Diabétesz Központ és a Lions Club szervezésében tegnap felmérést végeztek a lakosság azon körében, akik cukorbetegség szempontjából a veszélyeztetett csoportok — családjukban volt cukorbeteg, túlsúlyosak, 4 kg feletti csecsemőt hoztak a világra vagy 4 kg feletti súllyal születtek — valamelyikébe tartoznak. Négy hónapja zajlik ugyanakkor a Közegészségügyi Minisztérium által kezdeményezett és Románia teljes lakosságát érintő egészségügyi felmérés. Az első három hónap adatai alapján kiderült, hogy a felmérésen átesett lakosság 25%-ának magas a vércukorszintje. Ez az eredmény kétszere annak, amire számítottak a felmérés megkezdése előtt. Dr. Bzduh Mártától, a Diabétesz Központ egyik orvosától megtudtuk, hogy naponta 12-15 új, cukorbetegség alapos gyanújával érkező személy jelentkezik be a központhoz. Szatmár megyében jelenleg csaknem 11 ezer nyilvántartott cukorbeteg van. Az adat nem teljes, mert nem minden — Tasnádon, Nagykárolyban és Avasfelsőfaluban — nyilvántartott beteg jelentkezett be.

Radu Bud, Szatmár megye prefektusa köszönetét fejezte ki az esemény szervezői felé. Szerinte fontos minden lépés, amely arra törekszik, hogy a lakosság figyelmét felhívja a betegségek veszélyeire, és amely eljuttatja a Szatmár megyeiekhez a szükséges információkat.

 

Kapcsolódó cikk:

  • Nyomunkban a cukorbetegség
  •