Cudar év vár a falvakra

Az állami normatíva megnyirbálása, tételek el-, illetve összevonása a kistelepüléseket csődközeli helyzetbe sodorhatja – nyilatkozta szerdán a FH-nak Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára. Költségvetés. Cikkgyűjtemény [.pdf – 65KB]

Megkérdeztük az idei kilátásokról néhány megyebeli település első emberét.

Helybentopogás

Frank Sándor, Buj polgármestere elmondta, hogy bár még pontos számok nincsenek a birtokában, az már most látszik: a legfontosabb fejlesztések is elmaradnak, mert bár nagyszerű EU-s pályázati lehetőségek vannak, a saját erő hiánya miatt azok egy részét nemigen célozhatják meg. További létszámleépítések – melyeknek hozadéka amúgy sem az idén jelentkezne – pedig veszélybe sodornák az intézmények működését.

Mínusz tízmillió

Jándon Csonka Sándor polgármestertől megtudtuk: a tavalyinál 9,3 millió forinttal kevesebb állami normatívát kap a község az idén. A gondozási központ fenntartására egy fillért sem kapnak (tavaly 3,8 millió volt), a vezetőnek már fel mondtak. Az általános kiegészítő támogatás 2,1 millióval, a szociális étkeztetésé 1,3 millióval, a kistelepülések segítése közel egymillióval csökkent.

Megszűnt a diáksport (180 ezer) támogatása, a pedagógusok szakmai képzésére-továbbképzésére szánt összegeket is alaposan megnyirbálták. A tavalyi 30 milliós forráshiány az idén közel 40 millió lesz, s kérdés, hogy az amúgy is megnyirbált „önhikis” pályázaton mennyi kiegészítő támogatást sikerül nyerni.

Dupla hiány

Pusztadoboson – annak ellenére, hogy 172 iskolásuk van – elsősorban az oktatás sínyli meg az idén a szűkmarkú állami támogatást. Minimális a saját bevétel (4,7 millió), miközben szociális feladatok ellátására jelentős összegeket kénytelenek fordítani. Ugyanakkora tavalyi normatív támogatás több mint 20 millió forinttal lesz kevesebb az idén. Ez azt jelenti, hogy a tavalyi 20 milliós forráshiány az idén várhatóan megduplázódik.

– Györke László –