Cuc: Még az idén elkezdődhet a Kolozsvár-Biharpüspöki gyorsvasút tervezése és építése

Illusztráció
Illusztráció
A szállításügyi miniszter szerint létezik megvalósíthatósági tanulmány a Kolozsvár-Biharpüspöki vasútvonal korszerűsítésére, és még az idén elkezdődhet a munkálatok tervezése és kivitelezése.


Răzvan Cuc Aranyosgyéresen beszélt erről, miután meglátogatta az A3-as észak-erdélyi autópálya építőtelepét, szavait az Agerpres hírügynökség idézte.
A miniszter kijelentette, a tárca rendelkezik már egy megvalósíthatósági tanulmánnyal, amit a létező Kolozsvár – Biharpüspöki vasútvonal korszerűsítésére készítettek el, hogy a vonalon közlekedő személyvonatok elérhessék az óránkénti 160 kilométeres sebességet. A tárcavezető szerint ezt a vasútvonalat rá kellene csatlakoztatni a négyes páneurópai vasúti folyosóra, amelynek a felújítása folyamatban van, és akkor Kolozsvár és Bukarest között is felgyorsulna a vasúti szállítás.
Răzvan Cuc közölte: az idén befejeződik a négyes vasúti folyosó Koslárd (Coslariu) és Piski (Simeria) közötti szakaszának a felújítása, amely által sokat gyorsul a vasúti szállítás ezen a vonalon.
A magyar kormány 2018 januárban hagyta jóvá a 450 kilométeres Budapest-Kolozsvár gyorsvasút létrehozásának tervtanulmányait. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tavaly februárban tárgyalt Bukarestben a román társtárca vezetőjével, Teodor Melescanuval a gyorsvasút megépítéséről. Akkor Szijjártó elmondta: egyetértés van Magyarország és Románia között abban, hogy a térség első TGV-típusú gyorsvasúti összeköttetése Budapest és Kolozsvár között épüljön meg.

(MTI)A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .