Csütörtökön szavaz a parlament az ellenzék által benyújtott bizalmatlansági indítványról

Csütörtökön szavaz a parlament az ellenzék által benyújtott bizalmatlansági indítványról
Csütörtökön 11 órától tartják a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) által benyújtott bizalmatlansági indítvány vitáját és az ezzel kapcsolatos szavazást – döntött szerdán a parlament két házának összevont házbizottsága.

Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök a döntést követően úgy nyilatkozott, ő maga és ALDE-s kollégái is részt vesznek a vitán.
“Még nem döntöttük el, hogy szavazunk-e vagy sem. Előbb hallani akarjuk az ellenzék érveit a vita során. (…) A PNL nagyon jól tudja, hogy nulla százalék az esély arra, hogy ez a bizalmatlansági indítvány átmenjen a parlamenten, de ők be akarják bizonyítani, hogy mozgolódnak, bár ez teljesen fölösleges” – fogalmazott Tăriceanu.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök kedden közölte, hogy az általa vezetett alakulat törvényhozói részt vesznek majd a bizalmatlansági indítvány vitáján, de tartózkodni fognak a voksoláskor.
Az RMDSZ parlamenti frakcióinak tanácskozását követően Kelemen azt mondta, tárgyalt múlt héten Raluca Turcan PNL-s képviselővel, illetve Iulian Dumitrescu szenátorral, akik ismertették vele a Tudose-kabinet megbuktatását célzó bizalmatlansági indítványt, arra azonban nem kapott választ, hogy “milyen irányt akarnak szabni az országnak”, a kormány menesztése esetén kit jelölnének a miniszterelnöki tisztségre, vagy hogy mire építik a kormányprogramjukat. Ilyen körülmények között “szinte lehetetlen” támogatni az indítványt – mondta.

Az ellenzék által a Mihai Tudose vezette kabinet ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt hétfőn olvasták fel a parlamentben.
A PNL, az USR és a Népi Mozgalom Párt (PMP) 148 képviselője és szenátora, illetve a Sorin Cîmpeanu és Daniel Constantin független képviselők által aláírt dokumentum szövegét Dan Vîlceanu liberális képviselő olvasta fel.
A kezdeményezők kérik a parlamenttől, vonja meg a bizalmat a Tudose-kabinettől, hogy megakadályozzák a “gazdaság tönkretételét”, “az igazságszolgáltatásra mért támadást”, illetve azt, hogy Romániát kizárják az Európai Unióból.
“A jelenlegi PSD-ALDE kormánynak rekordidő alatt sikerült teljes káoszt okoznia minden fontos területen, kezdve az egészségügytől és az oktatástól az adóügyig, igazságszolgáltatásig vagy infrastruktúráig. Kevesebb mint egy év alatt a PSD-ALDE kormány a kukába dobta a kampányban tett ígéreteket és ezzel együtt az állampolgárok jobb életbe vetett reményét is” – állítják az aláírók.

Az indítvány szerint a jelentős gazdasági növekedés előnyeit “teljesen lenullázták a Dragnea-Tudose világhírű közgazdász kettős által hozott populista és kaotikus intézkedések, amelyek az üzleti szféra és a tisztességes adófizetők ellen irányulnak”.
A dokumentum aláírói úgy vélik, Liviu Dragnea és Mihai Tudose becsapták a közalkalmazottakat, amikor 25%-os béremelést ígértek nekik, ez ugyanis porhintésnek bizonyult, ugyanakkor azt elhallgatták a választási kampányban, hogy a munkáltatóról a munkavállalóra akarják hárítani a társadalombiztosítási járulékok terhét, mint ahogyan a kötelező magánnyugdíjalapba utalt hozzájárulással kapcsolatos módosításokat is.

Az indítvány szerint Liviu Dragnea PSD-elnök továbbra sem akar lemondani arról, hogy támadja az igazságszolgáltatást.
“Dragnea úr, minél jobban támadja az igazságszolgáltatást, annál több embert fog meggyőzni arról, hogy valójában az ön célja saját bűnügyi dossziéinak lezárása. De próbálkozása bukásra van ítélve” – áll a dokumentumban, amely szerint ha létezik “párhuzamos állam”, azt Liviu Dragnea és Călin Popescu-Tăriceanu vezetik, és abban “a lopás és a csalás uralkodik”.
A PNL és az USR törvényhozói ugyanakkor úgy vélik, a kormány leváltásával együtt hatályon kívül kell helyezni azokat a sürgősségi rendeleteket is, amelyek “adóügyi káoszt” okoztak.

www.agerpres.ro