Csütörtökön is Mikó-ügy az Európai Parlamentben

Ígéretükhöz híven, az RMDSZ európai parlamenti képviselői kihasználják az új törvényhozási időszak által nyújtott formális és informális lehetőségeket, hogy tájékoztassák kollégáikat az igazságtalan bírósági döntésről, a magyar közösséget ért támadásról.

Az Európai Parlament kisebbségi frakcióközi munkacsoportjában, a Tabajdi Csaba társelnök által jegyzett napirenden szeptember 12-én, csütörtökön délelőtt a Mikó-ügy szerepel. A képviselők főként a visszaszolgáltatás történelmi hátteréről és a bírósági döntésnek a romániai magyar közösségre gyakorolt hatásairól szeretnének több információt kapni. A romániai bírósági ítélet hátterét Winkler Gyula és Sógor Csaba mutatja be.

“Magyar közösségünk érdekében vagyunk ebben a tájékoztatási offenzívában. Közösségünk tulajdonjogát szentnek tartjuk. A kommunista rezsim által elbitorolt ingatlanokat hosszú és következetes munkával, több mint egy évtizedes közdelem után is csak részben tudtuk visszaszerezni. Nem fogadjuk el, hogy az állam ismét jogtalanul tegye rá a kezét őseink tulajdonára. Attól tartunk, hogy a Székely Mikó Kollégium után hasonló esetek következhetnek, a visszaszolgáltatási folyamat pedig végleg leállhat. Azt szeretnénk, ha erről a helyzetről minél több európai politikus tudomást szerezne” – véli Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője.

Winkler Gyula EP-képviselő sajtóirodája

Strasbourg, 2012. szeptember 11.