Csúsztatott népszavazás a kilépésről Biharon

Csúsztatott népszavazás a kilépésről Biharon
Nem akkor lesz a népszavazás, amikorra a kezdeményezők szeretnék. Formai hiányosságok miatt ugyanis a Prefektúra nem láttamozta tegnap a kezdeményezést.

 

 

Január közepére népszavazást írnának ki Biharon – de nem akkor lesz. A szavazati joggal bíró lakói arról dönthetnek majd, továbbra is részese maradjon-e Bihar az Aparegio projektnek. Ennek lényege, hogy a projekt révén fejlesztik a résztvevő települések víz- és csatornahálózataitt. Az Aparegioba társult önkormányzatok 102 millió euró uniós pénzt nyertek el, a finanszírozás vissza nem térítendő. Biharnak közel 6 millió euró jut(na) ebből. A községben azonban a terv ellenzői azt hangoztatják, nem értenek egyet azzal, hogy a projekt részeként a helyi vízdíjakat egy szintre hozzák a projektben szintén részt vevő Váradéval. A váradi vízmű ugyanis tavaly ősszel átvette a szolgáltatást Biharon is, hogy ennek révén sikerrel pályázzanak a regionális fejlesztési pénzekre. Ám ez a váltás a tarifák megháromszorozódását is hozta. Sokan azóta nem fizetik a számlát, így Bihar 400 ezer lejjel tartozik már a szolgáltatónak.

Bihar már megpróbált kilépni, ám az Aparegio Közösségi Fejlesztési Egyesületet (ADI) december elején elvetette a község eme szándékát. A többi társult település ugyanis attól tart, hogy a kilépéssel bukna az egész projekt és a finanszírozás. A kilépés elutasítása nyomán döntöttek úgy az Aparegio bihari ellenzői, hogy népszavazásra viszik az ügyet.

 

 

 

Később

 

 

 

Kénytelen azonban elhalasztani a kezdetben akart, január 15-i időpontról az Aparegio-üggyel kapcsolatos referendumot Bihar község.

Szeghalmi Győző alpolgármester ma egyeztetett a Prefektúrán a kérdésről, majd lapunkak elmondta: a kormánybiztosi hivatal nem hagyta jóvá a január 15-i népszavazást, mert az ilyen kiírásokat 30 nappal a hatéáridő előtt meg kell hirdetni, vitára kell bocsátani, s csak utána születhet döntés referendum kiírásáról. Ezért várhatóan február végére tolódik a népszavazás.

 

 

Pró és kontra

 

Az alpolgármester szerint a településen vannak támogatói és ellenzői is a kilépésnek, így a voksolás is kétesélyes. Maga a népszavazási kérdés kettős. Arról szólna, egyetért-e a voksoló azzal, hogy a szolgáltatást a váradi vízmű kapta meg, s egyetért-e az Aparegio projekt gyakorlatba ültetésével. (Hiába triplázódtak meg ugyanis a tarifák, miután a váradi vízmű átvette a helyi szolgáltatás biztosítását, még arról is vita van, hogy átvette-e egyáltalán. Egyes ügyvédi vélemények szerint ugyanis a szerződések keltezése interpretálható, így az is vitatható, hogy szolgáltató-e már most az adott vízmű Biharon, vagy sem.)

A referendum egyébként kozultatív jellegű, tehát közvetlen döntési kényszert nem von maga után. Az elöljáró elmondása szerint leginkább a közhangulat felmérését, a közakarat detektálását szolgálná.

 

 

Szeghalmi ÖrsA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .