Csoportos tanácsadás az állásbörzén

Daciana Nica, a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) aligazgatója
Daciana Nica, a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) aligazgatója
Nagyvárad – Még várják a munkaadók jelentkezését a pénteki, nagyváradi általános állásbörzére, hangzott el a szerdai sajtótájékoztatón. Újdonságként csoportos tanácsadás is lesz munkavállalóknak.

 

A legfrissebb adatok szerint 29 munkavállaló jelezte részvételét a pénteki állásbörzén, mondta Daciana Nica, a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) aligazgatója szerdai sajtótájékoztatón. Eddig összesen 417 a szabad munkahelyek száma, s ezek közül 72 szól felsőfokú képzettséggel rendelkezőknek. Ezen belül különösen nagy a kereslet különféle területeken szakképzett mérnökök iránt – egyebek mellett építészmérnököket, elektromérnököket, termelési mérnököket keresnek. Ezenkívül közgazdászok, könyvelők, ügynökök, ügyvezetők számára is vannak szabad állások. Ami pedig a többi munkahelyet illeti: főként elektronikai alkatrész összeszerelőket keresnek, ezenkívül egyebek mellett építészethez, kereskedelemhez, turizmushoz kapcsolódó munkahelyek is betöltésre várnak.

Csökkenőben

Összehasonlításképp: két évvel ezelőtt 45 cég vett részt az általános állásbörzén és 601 volt a felkínált állások száma, tavaly pedig 35 cég 524 munkahelyet ajánlott fel. A több évre visszamenően készített kimutatásokból az is kitűnik: 2008 óta, amikor nagyjából kétszer annyi volt a szabad munkahelyek száma, mint az álláskeresőké, minden évben nagyjából fordított volt az arány. Úgy tűnik, 2010-ben volt a mélypont: akkor 2200 személy vett részt az állásbörzén és a felkínált állások száma több mint háromszor kevesebb volt. A kimutatások szerint egyébként Bihar megyében a munkanélküliség csökkenőben van, azonban az aligazgató kihangsúlyozta: bár a négy százalékos munkanélküli ráta a hatodik legalacsonyabb országos szinten, ha a munkanélküliek konkrét számát vesszük tekintetbe, nem kevesebb, mint huszonhárom megyében kisebb ez a szám, mint Biharban.

Tanácsadás

A magyarázat: a munkanélküliségi ráta a munkanélküliek száma az aktív lakosok számához viszonyítva, s mivel nálunk ez utóbbi nagy, a ráta kicsinek mutatja a munkanélküliséget. Ebben a periódusban amúgy ténylegesen is csökken a munkanélküliség Bihar megyében, többek között az építkezési cégek alkalmaznak ilyenkor.

A pénteki állásbörze reggel kilenc órakor kezdődik, helyszíne a nagyváradi Szakszervezetek Művelődési Háza. Újdonság, hogy az AJOFM munkatársai 15-20 fős csoportok számára tartanak majd rövid kiképzéseket az álláskeresési technikákról, az önéletrajzok helyes megszerkesztéséről.

Neumann Andrea