Csoportos elbocsátások 2018-ig a román állami energiavállalatoknál

Csoportos elbocsátások 2018-ig a román állami energiavállalatoknál
Csoportos elbocsátásokat tervez a román kormány 2013 és 2018 között a román állami energiavállalatoknál a nemzetközi hitelezőkkel szemben vállalt kötelezettségek nyomán – jelentették be Bukarestben szerdán.

 

A gazdasági minisztérium által ismertetett sürgősségi kormányrendelet-tervezetet szerint 15 állami energiavállalatnál lesznek csoportos elbocsátások. A Mediafax hírügynökség által ismertetett rendelet szövege nem tartalmaz konkrét számot a leépítésekről, és határidőként csak annyit állapít meg, hogy 2018-ig kell végrehajtani a később engedélyezett átszervezési tervek alapján.

A listán szereplő vállalatok többsége energiavállalat, így megtalálható az Electrica villamosenergia-szolgáltató, a romániai villamoshálózat kezeléséért felelős Transelectrica, a Termoelectrica hőenergia-szolgáltató, valamint az olténiai és a vajdahunyadi energiaközpont. Az érintett vállalatok között van az országos urán- és sókitermelő vállalat is. A rendelet szabályozza, hogy milyen feltételek mellett ítélhető meg végkielégítés az elbocsátandó dolgozóknak.

A dokumentum kitér arra is, hogy a leépítéseket Románia nemzetközi hitelezőivel szemben vállalt kötelezettségek teszik szükségessé.

Románia legutóbb két évvel ezelőtt kötött a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szervezésében 5,3 milliárd euróról szóló, többoldalú nemzetközi, elővigyázatossági hitelmegállapodást. Ennek sikeres lezárása attól függ, hogy a kormány rendezni tudja-e a veszteségesen működő román állami vállalatok kérdését.

Az IMF két éve szorgalmazza a veszteséges vállalatok átszervezését vagy privatizálását, a román kormány azonban ezeknek a kötelezettségeknek nem tett eleget. Ezért 2009 óta – amikor Románia megkötötte az első hitelmegállapodást – most először merült fel annak a veszélye, hogy Románia nem tudja sikeresen lezárni a hitelszerződést. Ennek határideje tavasszal járt volna le, de januárban Bukarest három hónap haladékot kapott.

Címkék: , ,