Csomortányi: Szabó Ödön hazudik

Csomortányi: Szabó Ödön hazudik
Az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar (EMNP) megyei elnöke reagált Szabó Ödönnek múlt pénteken a Bihar megyei RMDSZ-küldöttgyűlésen elhangzott, az EMNP-t vádoló szavaira.

 

Csomortányi István Bihar megyei EMNP elnök csütörtöki sajtótájékoztatóján idézte Szabó Ödönnek a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnökének a múlt pénteki RMDSZ küldöttgyűlésen elmondott szavait, miszerint a tavaly az EMNP többször is hazudott. Szabó azt mondta, hogy az EMNP hazudott az önkormányzati választások idején, amikor azt nyilatkozta, hogy nem fogja megosztani a szórványmagyarságot, ennek ellenére a párt mégis indított jelölteket a szórványvidéken. Csomortányi István hangsúlyozta: az EMNP akkor azt nyilatkozta, hogy mérlegeli azt, hogy azokon a szórványtelepüléseken, ahol veszélybe kerülhet a magyar képviselet, indítson-e jelölteket vagy sem. Ennek a mérlegelésnek az eredményeképpen nem indított jelöltlistát az EMNP Belényesben, ott, ahol a 2011-es népszámlálási adatok szerint hét százalékos a magyarság aránya, de ahol az RMDSZ-nek így sem sikerült elérnie az öt százalékos bejutási küszöböt. Köröstárkány példáját is említette Csomortányi István, ahol az EMNP nem indított sem jelöltlistát sem polgármesterjelöltet, ennek ellenére az RMDSZ-nek nem sikerült megszereznie sem a polgármesteri tisztséget, sem a többséget a helyi tanácsban, noha ott ötvenöt százalék a magyarság aránya. Mezőtelegden is csak magának köszönheti az RMDSZ azt, hogy nincs magyar alpolgármester – folytatta Csomortányi –, mert titkos paktumot kötött a Szociálliberális Unióval (USL), melynek eredményeképpen az RMDSZ-nek egy sor településen vissza kellett léptetnie alpolgármester-jelöltjét az USL javára. „Ráadásul Mezőtelegden még csak nem is USL-s lett az alpolgármester” – tette hozzá Csomortányi, aki pozitív példaként említette Tenkét, ahol az EMNP is állított tanácsosjelöltet, és így a település magyarsága megőrizte két tanácsosi helyét, ugyanis a helyi magyarok egy RMDSZ-es és egy EMNP-s jelöltet is bejuttattak a helyi tanácsba. „Szabó Ödön egyszer s mindenkorra fejezze be a hazudozást az EMNP pártépítési és jelöltállítási módszereivel kapcsolatban” – követelte Csomortányi.

Kétes szövetség

Szabó Ödön a küldöttgyűlésen azt is állította, hogy az EMNP hazudott, amikor azt nyilatkozta, hogy nem indul a tavaly decemberi országgyűlési választáson. Csomortányi István erre reagálva elmondta: „Az RMDSZ volt az, amelyik mereven elzárkózott a koalíciós lista állításától. A magyar összefogás legnagyobb akadálya az RMDSZ volt, amely a magyar-magyar összefogás helyett titkos paktumot kötött az USL-vel. Nem az EMNP felelős azért, hogy az USL átverte őket, és az RMDSZ nem került kormányra” – fogalmazott Csomortányi. „Szövetségest választani is tudni kell” – tette hozzá a politikus. A továbbiakban Csomortányi kiemelte: Szabó Ödön félrevezeti a közvéleményt, amikor az EMNP-t vádolja hazugsággal, amiért az önkormányzati választások idején azt állította, hogy a pártnak három tanácsosa lesz a nagyváradi helyi tanácsban. Csomortányi kijelentette: furcsa effajta vádakat hallani egy olyan párt részéről, amelyik azt ígérte, hogy Cseke Attila Nagyvárad polgármestere, Pásztor Sándor pedig a Bihar Megyei Tanács elnöke lesz. A politikus hozzátette: „az EMNP nem hibáztatható azért, mert az RMDSZ elmúlt húsz éves csődös politikája és kompromisszumképtelensége miatt a magyar választók kisebb arányban mentek el szavazni, mint a román választók.” Végezetül Csomortányi leszögezte: „Nekünk nem az RMDSZ-szel van bajunk, hanem a Bihar megyei szervezet korrupt és hazug vezetésével. Ezért van az, hogy az EMNP tagsága nap mint nap az RMDSZ-ből kiábrándult tagokkal bővül.” Végezetül Csomortányi felháborítónak nevezte az Együtt 14 és Bajnai Gordon által nemrégiben Budapesten tartott megmozdulást, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök elleni erőszakra buzdító performanszt mutattak be. A politikus emlékeztetett arra, hogy Bajnai Gordont tavaly meghívta Nagyváradra a Bihar megyei RMDSZ-szervezet. A budapesti megmozdulás után az EMNP elvárja, hogy a bihari RMDSZ elhatárolódjon Bajnai Gordontól, szögezte le Csomortányi István.

Pap István