Csokonaira emlékeztek a nyugdíjasok

Csokonaira emlékeztek a nyugdíjasok
Nagyvárad – Csütörtök délután szokásos havi irodalmi összejövetelüket tartották a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesületének tagjai. Ezúttal Csokonai élete, költészete és munkássága volt a téma.

A Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete (PMNYE) által havi rendszerességgel szervezett irodalmi kör harmadik évadkezdésének alkalmából Szilágyi Ibolya elnök köszöntötte Szilágyi Magdolna tanárnőt. Ezúttal Csokonai Vitéz Mihály költészete és munkássága volt a téma. A nyugalmazott pedagógus a magyar felvilágosodás egyik legnagyobb személyiségének nevezte a költőt, majd röviden ismertette az életét. Többek közt kifejtette: 1773. november 17-én született Debrecenben, mely város akkoriban befogadta ugyan a haladó eszméket, de azért bizonyos értelemben konzervatív maradt. Tehetsége korán megnyilvánult, állítólag már 3 éves korában irodalmi hasonlatokat használt. Tizenegy évesen került a Debreceni Református Kollégiumba, ahol kitünő tanárok egyengették a pályáját, például lehetővé tették számára, hogy levelezzen Kazinczy Ferenccel. Tanulmányai befejeztével ott marasztalták segédtanítónak, mivel azonban nem volt a hagyományos oktatói módszerek híve, elküldték a gimnáziumból. Ekkor kezdődtek számára a vándorlás és a nélkülözés évei.

A költészet érdekelte

1795-ben Sárospatakra ment jogot tanulni, de inkább a költészet érdekelte. Három évvel később helyettes tanári állást vállalt Csurgón, ahol a Dorottya című vígeposzt megírta. 1804. áprilisában Nagyváradra utazott Rhédey Lajosné temetésére: megfázott és tüdőgyulladást kapott, mely betegség végzetesnek bizonyult számára. 1805. január 28-án hunyt el, jóbarátai körében. Szilágyi Magdolna természetesen Csokonai szerelmeiről is szót ejtett- Rozália, egy gyermekkori játszótársa és Lilla (Vajda Julianna)-, és néhány versét is felolvasta. Az előadás végén mások is így tettek, Hajbók Klára például A reményhez és a Szerelemdal a csikóbőrös kulacshoz című költeményeket szólaltatta meg.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,