Csökkenteni kell a nemek közti bérszintkülönbségeket

Csökkenteni kell a nemek közti bérszintkülönbségeket
Szerdán Nagyváradon Biró Rozália RMDSZ-es szenátor arról beszélt, szerinte mit kell tenni azért, hogy csökkenjen a nők és férfiak közötti bérszintkülönbség. Románia viszonylag jól áll.

Legutóbbi sajtótájékoztatóján Biró Rozália szenátor arra hívta fel a figyelmet: egy friss tanulmány szerint európai uniós átlagban továbbra is nagy bérszintkülönbség tapasztalható a nők és a férfiak közt. A helyzet országonként változik, negatív rekorder Észtország (30%), Ausztria (23,4%), Németország (22,4%), Csehország (22%), Szlovákia (21,5%) és Magyarország, miközben „jó tanulónak” számít Szlovénia (5%), Lengyelország (6,4%) és Olaszország (6,7%). Romániában viszonylag tűrhető a helyzet: jelenleg 9,7 százalék az utóbbi években csökkenő tendenciát mutató különbség. Amúgy 2012-ben az Európai Unióban a nők 83 százaléka legalább középiskolát végzett (a férfiaknak csak 77,6 százaléka mondhatja ezt el magáról), mégis 65 év felett a női népesség 21,7 százaléka szegény, míg a férfiaknak csak 16,3 százaléka küzd anyagi gondokkal. Ugyanakkor a foglalkoztatási arány a 20-64 év közötti populáció esetében 75 százalék, míg a nőknél csupán 63 százalék. A jelenlegi helyzet tehát úgy fest, hogy bár a nők jobban képzettek, mégis nehezebben kapnak munkát, jobban érinti őket az elszegényedés, és a munkaerőpiacon alulfizetettek a velük azonos területen dolgozó férfiakhoz képest.

A megoldások

De mi lenne a megoldás? A szenátor asszony szerint alapozni kellene a jó példákra; olyan családpolitikát kéne folytatni, mely lehetővé tenné, hogy a férjek is ugyanígy kivegyék a részüket a teendőkből, mint a nők; gyakorlatba kéne ültetni a vonatkozó európai uniós dokumentumokat, jelentéseket stb.

Hozzátette: emellett arra is törekedni kell, hogy a nők se gondolkodjanak sztereotípiákban, csupán a hagyományos állások betöltésében, és bátran indítsanak például startup vállalkozásokat, érdeklődjenek az IT-szektor iránt, vegyenek részt a politikai és gazdasági döntéshozatalban. Országos szinten pedig olyan stratégiákat kell kidolgozni, és gyakorlatba ültetni, melyek nem csupán esélyegyenlőségről, hanem a nők és a férfiak közti egyenlőségről beszélnek.

Ciucur Losonczi Antonius