Csökkentenék a várakozási időt

Csökkentenék a várakozási időt
Nagyrészt elégedettek a Bihar megyei Nyugdíjpénztár kliensei, de akad néhány zavaró tényező – derült ki az intézmény kérésére elvégzett közvélemény kutatásból. A részleteket ismertették.


Mivel javítani szeretnék az intézmény szolgáltatásait, s a róla alkotott képet, fontosnak találták, hogy pontosan tudják, hogyan vélekednek a klienseik – mondta el bevezetőként Carmen Polman, a Bihar megyei Nyugdíjpénztár vezetője. Ilyen értelemben kérték fel a Nagyváradi Egyetem társadalomtudományi karához tartozó szociológiai tanszék munkatársait, hogy végezzenek el egy közvélemény kutatást ezzel kapcsolatban. Nagy örömükre szolgált a felkérés – mondta el Dr. Adrian Hatos egyetemi professzor – a feladatot az egyetemisták közreműködésével, önkéntességi alapon teljesítették, március és június között. 223 nyugdíjast, illetve nyugdíjaztatás előtt álló személyt kérdeztek meg, ezenkívül 273 esetben figyelték meg az interakciót a kliensek és a nyugdíjpénztár munkatársai között – ezek legnagyobbrészt barátságosak voltak, néhány kivételtől eltekintve. Egyúttal a pénztár alkalmazottaival is beszélgettek egy kétórás csoportos találkozó alkalmával, hogy minden aspektust figyelembe vegyenek.

Eredmények

A közvélemény kutatás eredményei kevés kivétellel pozitívak – a legtöbb elégedetlenség a viszonylag nagy várakozási idő miatt van, illetve előfordul egy nem túl gyakori, de annál kellemetlenebb probléma is – amikor a frissen nyugdíjaztatott személy úgy ítéli meg, sokkal kisebb nyugdíjat állapítottak meg számára, mint amekkorára számított. „Ilyenkor alacsonynak bizonyul a stresszküszöb és rendszerint a kiszolgáló tisztviselőre haragszik meg, holott ő csupán átveszi az okiratokat” – fogalmazott Adrian Hatos.

Ezektől eltekintve, az eredmények pozitívak: a megkérdezettek legnagyobb hányada szerint a pénztár alkalmazottai kedvesek, hozzáállásuk komoly, a pénztár minőségi szolgáltatásokat nyújt, profizmusról tesz tanúbizonyságot. Valamivel rosszabbak az eredmények a bürokrácia tekintetében – a megkérdezettek 32 százaléka szerint az eljárások közepesen, 21 százalékuk szerint pedig nagyon bürokratikusak. Ami pedig a korrupciót illeti: miközben 28 százalékuk szerint ez egyáltalán nem jellemzi az intézményt, 15 százalék szerint kevéssé jellemzi, 16 százalékuk szerint jellemző, öt százalékuk szerint pedig nagyon is jellemző, s harmincöt százalék az, amelyik semleges választ adott erre a kérdésre.

A sajtóban megjelenő cikkek nem változtattak a nyugdíjpénztárról alkotott elképzelésükön, derül ki, ugyanakkor a megkérdezettek 8,9 százaléka nagyon elégedett, 53,1 százaléka elégedett a nyugdíjpénztár szolgáltatásaival, 26,8 százalék semleges választ adott, az elégedetlenek, illetve nagyon elégedetlenek aránya pedig 8, illetve 3,1 százalék.

Telefonos előjegyzés

Ami pedig a várakozási időt illeti: a megkérdezettek 30,8 százaléka félóra és egy óra közötti időn át várakozott, 10,7 százalékuk több mint egy órát, 30,4 százalékuk pedig negyedóra és harminc perc között. Mivel az elégedetlenségek oka többnyire a várakozási időhöz kapcsolódik, mintegy két héttel ezelőtt a nyugdíjpénztár bevezette a telefonos előjegyzés lehetőségét is – azonban egyelőre nagyon kevesen veszik igénybe. Mint megtudtuk, miközben egy-egy zsúfoltabb nap során mintegy négyszázan is megfordulnak a pénztárnál, mindössze öten-hatan azok, akik a telefonos előjegyzéshez folyamodtak. Amint az igazgatónőtől megtudtuk, 2015-ben vezették be az online előjegyzési lehetőséget, de a tapasztalat azt mutatta, hogy a pénztár klienseinek túlnyomó többsége nem használja az internetet. A telefonos előjegyzés megoldás lehetne a hosszú várakozás elkerülésére, amennyiben bekerülne a köztudatba, de egyelőre nem népszerű. Időpontokat a 0259-413451 telefonszámon lehet egyeztetni, a szám hétköznap 8 és 16 óra között hívható. Egyúttal továbbra is lehetőség van online előjegyzésre a www.cjpensiibihor.ro címen, a „programare on line” címszó alatt – ez alól csak a belényesi nyugdíjpénztár képez kivételt.

Szerverek és számítógépek

Az igazgatónő arról is beszámolt: nemrég egy informatikai auditot rendelt meg, mely rámutatott a rendszer hiányosságaira, ennek alapján szervereket és számítógépeket igényelt az országos pénztártól, mely alig három hétre rá már el is küldte a számítógépekre való pénzt. Az igazgató bízik benne, hogy ha az informatikai rendszer gördülékenyebben működik majd, akkor a várakozási idő is csökken és kevesebb stressz éri majd a pénztárhoz folyamodókat.

Neumann Andrea