Csökkentek Romániában a külföldi tőkebefektetések

Harminchat százalékkal, 1,63 milliárd euróra csökkentek az év első tizenegy hónapjában a közvetlen külföldi tőkeberuházások Romániában a tavalyi hasonló időszakhoz képest.

A Román Nemzeti Bank (BNR) által közzétett adatok szerint a 2011-es év január-november közötti időszakában regisztrált 1,63 milliárd euró külföldi tőkeberuházás 38,7 százalékban fedezte a folyó fizetési mérleg hiányát, amely az első tizenegy hónapban 6,6 százalékkal csökkent a tavalyi hasonló időszakhoz képest. A folyó fizetési mérleg hiányának értéke 4,23 milliárd euró, ami a román bruttó össztermék mintegy 3,5 százalékának felel meg.

A folyó fizetési mérleg hiányának csökkenése főként a kereskedelmi hiány csaknem 12 százalékos mérséklődésének köszönhető, miután a kivitel továbbra is gyorsabb ütemben nőtt, mint a behozatal.

A külföldi tőkeberuházások értéke messze elmarad a román kormány által tavaly év elején megfogalmazott várakozásoktól. A román hatóságok ugyanis 3,5-4 milliárd euró külföldi tőkére számítottak 2011-ben.

A Ziarul Financiar című román gazdasági napilap szerint befektetések terén a 2011-es év legrosszabb híre a Nokia gyár romániai üzemének bezárása volt. A finn mobiltelefon-gyártó szeptemberben jelentette be, hogy bezárja a Kolozs megyei üzemét, ami 2200 dolgozó elbocsátását jelentette.