Csökkent a romániai járműgyártás az első negyedévben

Illusztráció
Illusztráció
Az első negyedévben 4,1 százalékkal csökkent a romániai járműgyártás a tavalyi év hasonló időszakához képest – közölte a romániai autógyártók és -importőrök egyesülete pénteken.

 

Az év első három hónapjában 101 866 járművet gyártottak Romániában, ebből több mint 87 ezret a francia Renault tulajdonában levő Dacia, több mint 14 ezret pedig az amerikai Ford.

A román gépkocsiexport csaknem 11 százalékkal, mintegy 89 ezerre esett vissza az első három hónapban tavalyhoz képest. A külföldön leginkább keresett, Romániában gyártott modell a Dacia Duster hobbiterepjáró volt, amelyből több mint 47 ezret exportáltak. Ez csaknem 17 százalékos növekedés tavalyhoz képest.

A Romániában eladott új gépkocsik száma meghaladta a 25 700-at, ami 17,3 százalékos növekedés a tavalyi év első három hónapjához viszonyítva. Ugyanakkor a használt gépkocsik értékesítése gyorsabb ütemben, 25 százalékkal nőtt.

Az APIA kiemelte, hogy a Romániában gyártott járművek értékesítése a román piacon 15 százalékkal esett vissza, miközben a külföldön gyártott autóké csaknem 25 százalékkal nőtt. Romániában tavaly 387 177 gépkocsit gyártottak, 1,1 százalékkal kevesebbet, mint 2014.