Csodának és tökéletes akciónak nevezte kiszabadulását Ingrid Betancourt

Csodának nevezte kiszabadulását Ingrid Betancourt. A francia-kolumbiai politikusnőt hat év után szerdán szabadították ki a kolumbiai gerillák fogságából. Betancourt úgy fogalmazott “Csodás… a történelem során még soha nem volt példa ennyire tökéletes mentőakcióra.”

A BBC információi szerint a nő ezután könnyezve arra kérte a gerillákat, hogy engedjék szabadon megmaradt túszaikat és kössenek békét a kormánnyal.

A francia-kolumbiai kettős állampolgárságú politikusnőt, Ingrid Betancourt és a 14 további túszt (köztük 3 amerikait és a kolumbiai biztonsági erők több tagját) a hivatalos közlemény szerint a hadsereg egy titkos akciójával sikerült kiszabadítani. Az akció állítólag lövés nélkül zajlott, miután a kolumbiai hadsereg kommandósai gerilláknak álcázva magukat, helikopterrel bejutottak a terrorszervezet területére.

Betancourt ezután helikopterrel szállították a dél-amerikai ország fővárosába. Bogotában a gép leszállása után elsőként édesanyja, majd férje köszöntötte a több mint 6 éves fogság után kiszabadult nőt.

Betancourt 2002-ben rabolták el a dél-amerikai országban, miközben az elnökségért kampányolt a gerillák ellenőrizte területeken.

Kolumbia elnöke gratulált a hadseregnek a sikeres túsz-szabadítási akcióért. Uribe Alvaro államfő egyúttal felszólította a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) elnevezésű, magát marxistának valló terrorszervezet gerilláit, hogy engedjék el megmaradt 40 túszukat és kezdjenek béketárgyalásokat a kormánnyal.

A szervezet gerillái négy évtizede harcolnak, hogy megdöntsék a mindenkori kolumbiai kormányt.

Franciaország elnöke, Nicolas Sarközy Ingrid Betancourt kiszabadításáról azt mondta: “Véget ért egy több mint 6 éve tartó rémálom”.