ERDON Helyi hírek

2016.09.23. 11:20

Gondok a munkaerőpiacon

A Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (SPO) egy javaslatcsomagot állított össze a a nehezen munkához juttatható rétegek számára, ugyanakkor pártolják a munkaerő mobilitását is.

A Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (SPO) egy javaslatcsomagot állított össze a a nehezen munkához juttatható rétegek számára, ugyanakkor pártolják a munkaerő mobilitását is.

Az intézmény országos vezetése a területi irodák képviselőivel tartott megbeszélést a témában szeptember 22-én a Brassó megyei Barcarozsnyón (Râşnov), melyen részt vett Dragoş Pîslaru munkaügyi miniszter is. A tárcavezető hangsúlyozta: a SPO hangsúlyt kell fektessen a munkát nehezen találó rétegek feltérképezésére, problémáik elemzésére, arra, hogy megoldás ajánljon ezekre. A miniszter szerint milliónyi ember van hátrányos helyzetben szegénység vagy fogyatékosság miatt, ami oda vezet, hogy a társdadalom szélére sodródnak, kiesnek a gazdasági körforgásból. A politikus szerint ugyanakkor fel kell ismerni a munkaerő mobilitásának fontosságát is, annál is inkább, mert a különböző megyékben különböző a munkaerő iránti igény.

Dragoş Pîslaru kifejtette: a munkaerőpiacon mennyiségi gondokkal is szembe kell nézni, mivel nincs elegendő aktív tagja a lakosságnak, ugyanakkor minőségi gondok is jelentkeznek, tekintve, hogy a munkavállalók jórésze nincs felkészülve azokra az elvárásokra, melyek szükségesek lesznek az ország gazdasági terveinek megvalósításához. Jelenleg dolgoznak a 2002/76-os törvény módosításain, ami a munkanélküli segélyezés biztosítását, illetve a munkaerő mozgásának bátorítását érinti.

Marcel Dumitru Miclău, az ügynökség országos elnöke a fiatalok gondjait emelte ki a találkozón, aláhúzva, hogy jelentős részük nincs felkészülve arra, hogy tagja legyen a munkavállalók táborának. EU-s támogatásokból léteznek olyan projektek, melyek nem kormányzati szervezetek és helyhatóságok bevonásával próbálnak segiteni a hátrányos társadalmi rétegeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!