Csizmás kandúr – a Kolozsvári Nemzeti Operában

Akt.:
Csizmás kandúr – a Kolozsvári Nemzeti Operában
A Kolozsvári Román Nemzeti Operában Cornel Trăilescu „Csizmás kandúr” című gyermekoperáját mutatták be, Traian Savinescu rendezésében. Az előadás díszlettervezője Viorica Petrovici. Karmester: Adrian Morar. Főszerepben Gloria Tronel operaénekes lépett fel.

Cornel Trăilescu (1926, Temesvár) karmester, zeneszerző. Operát, szimfonikus zenét, film- és kamarazenét alkotott. A háromfelvonásos gyermekoperát Charles Perrault „Csizmás kandúr” története alapján komponálta. Ősbemutatója 1960-ban volt. A szövegkönyvet Tudor Mușatescu és Ninca Stoiceva írta. Kolozsváron a nagysikerű alkotás évekig, 1985 és 1993 között, szerepelt a Nemzeti Opera repertoárjában.

Értékes remekmű

Traian Savinescu rendező rendkívül értékes alkotásnak tekinti a gyermekoperát, értékes ékszerhez hasonlította. A produkció, jelentős számú játékelemet is magába foglal. Az előadásban animációs elemeket is alkalmaz. A szereplők nagyobb művészi szabadsággal rendelkeznek. Jelentős szerepet kap az improvizáció és a játék – hangsúlyozta a rendező az előadást megelőző sajtótájékoztatón.

Adrian Morar karmester kiemelte, hogy Cornel Trăilescu gyermekoperájának nemcsak hazai, hanem nemzetközi szinten is sikere van. 16 országban mutatták be, több nyelvre is lefordították. A forgatókönyv dinamikus struktúrával rendelkezik, a gyermekek számára érthető. Remekműnek tartja, amelyet évekig játszották a Kolozsvári Operában. Zenei szempontból nagyon jól megírt alkotás. Traian Savinescu rendező, Adrian Morar karmester és Viorica Petrovici díszlettervező az előadást „színház a színházban” formájában valósították meg. A közönség bevonására és aktív részvételére épül. Az előadás a nézőket a királyi udvarba kalauzolja, ahol egy vándorszínész társulat a kandúrt a királyi családnak mutatja be, a kis Herceg tiszteletére. A mese világából életre kel Csizmás kandúr és Ionică. Különböző megpróbáltatások, izgalmas kalandok után Ionică kastélyt és gyönyörű feleséget szerez.

Viorica Petrovici díszlettervező kortárs operaelőadást valósított meg, amelyben jelentős szerepe van a mozgásnak. Élő, színes, energiával teli előadás. Gyermekekkel dolgozott, akik számára fontos a színpadi mozgás, amely színezi az előadást. A képzőművészeti elemek- színek, fényhatások- ösztönzőleg hatnak a gyermekekre. Jelentős szerepet kapnak vizuális momentumok.

Főbb szereplők: Gloria Tronel (vendégművész), Lucia Bulucz, Liliana Neciu, Eusebiu Huțan, Ruslan Bârlea, Simonfi Sándor, Cristian Hodrea, Petru Burcă, Florin Sâmpelean, Sergiu Coltan, Tony Bardon, Samuel Barani, Molnár Zoltán, Natalia Barz, Geani Brad, Vlad Morar. Közreműködött a Román Opera Zene- és Énekkara, vezényelt Adrian Morar. Fellépett a kolozsvári „Sigismund Toduță” Zeneiskola „Junior- VIP” kórusa, Anca Mona Mariaș zenei irányításával.

A Csizmás kandúr más néven Macskamester (franciául Le Chat Botté, angolul Puss in Boots) legismertebb változatát Charles Perrault írta, és Lúdanyó meséi címen (Ma mére l’Oye) című kötetében jelentette meg 1697-ben. Nagyon sok feldolgozása van az európai tündérmesének. Több alkotásban is előfordul a történet. A Kolozsvári Magyar Opera is bemutatta Cornel Trăilescu „Csizmás kandúr” című gyermekoperáját, címszerepben Marton Melinda operaénekesnővel.

A „Csizmás kandúr” című gyermekopera nemcsak a gyermekeknek, hanem a felnőtt nézőknek is zenei élményt jelent.

Csomafáy Ferenc

Címkék: ,