Ország-világ

2021.01.13. 18:50

Kiléptek az olasz kormányból Matteo Renzi miniszterei, súlyos kormányválság alakult ki

Matteo Renzi, az Élő Olaszország párt vezetője szerdán bejelentette, hogy pártjának miniszterei kilépnek Giuseppe Conte koalíciós kormányából, amely így elveszíti szenátusi többségét.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök évzáró sajtóértekezletet tart a római Villa Madama rezidencián 2020. december 30-án.

Forrás: MTI/EPA/ANSA

Fotó: Riccardo Antimiani

Conte több út között választhat: vagy benyújtja lemondását és újabb kormányalakítási mandátumot kér az államfőtől, vagy a gazdasági helyreállítási program parlamenti szavazásán kér bizalmat.

Renzi miniszterei előzőleg tartózkodtak a koronavírus-járvány utáni gazdasági program forrásainak felhasználásáról tartott éjszakai kormányülésen.

A kormányban Renzinek két minisztere volt eddig, Elena Bonetti a családügyi és Teresa Bellanova a mezőgazdasági tárca élén, valamint egy külügyi államtitkár.

Matteo Renzi szerda délutáni sajtótájékoztatóján azt kifogásolta konkrétan, hogy a Conte-kormány nem tartja be a demokratikus szabályokat, és szerinte már két hónapja kormányválság van.

Bejelentése előtt Giuseppe Conte még azt mondta, hogy „az utolsó pillanatig dolgozni fog” a kormánykoalíció fenntartásán. Conténak a szenátusban volt szüksége Renzi pártjának támogatására. Az alsóházi képviselők között elegendő szavazatra számíthat.

Conténak mintegy tizenöt voksra van szüksége többségének fenntartására, amelyet kormányon és ellenzéken kívüli parlamenti mikropártok biztosíthatnak számára. A kormányfő hetek óta dolgozik azon, hogy az Élő Olaszország szenátorait más pártok tagjainak szavazataival helyettesítse.

Borítókép: Giuseppe Conte olasz miniszterelnök évzáró sajtóértekezletet tart a római Villa Madama rezidencián 2020. december 30-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában