Csipa: „Számomra a Hooligans a minden”

Csipa: „Számomra a Hooligans a minden”
A Hooligans zenekar utoljára három évvel ezelőtt vette be a Papp László Budapest Sportarénát, idén március 16-án újra látványos showt ígérnek a közönségnek.

  • A Hooligans zenekar utoljára három évvel ezelőtt vette be a Papp László Budapest Sportarénát, idén március 16-án újra látványos showt ígérnek a közönségnek. Ördög Tibor Csipa, a zenekar frontembere beavat, hogy a jövőben a korábbinál is gyakrabban terveznek megjelenni az ország legnagyobb koncerthelyszínén.

– Mire számíthat tőletek a közönség? Milyen repertoárt terveztek felvonultatni, illetve milyen látványelemekkel készültök?

– Mindig is jellemző volt ránk, hogy igyekeztünk pluszt nyújtani a színpadon. Ezúttal sem történhet ez másként. A közönségünket el kell varázsolnunk, ki kell szakítanunk a mindennapokból arra a közel két órára, amíg a koncerten vannak. Nagyon nehezen állt össze a műsor, mert nem hagyhatunk ki örökzöldeket sem és a legutóbbi Aréna koncert műsorát sem másolhatjuk le. Újítani viszont így is sikerült, úgy érzem. Egészen az első lemezekig is visszanyúltunk. Több hete próbáljuk a műsort, színezgetjük, finomítgatjuk a részleteket. Unatkozni senki nem fog azt megígérhetem.

– 22 éves pályafutásotok gyümölcseként közel 20 rádiós sláger fűződik a nevetekhez, amelyet a műsorszerkesztők ma is szívesen küldenek az éterbe. Melyik dalotokat tartod az eddigiek közül a legsikeresebbnek a közönség körében?

– Hála a magasságosnak és a rádiós szerkesztőknek is, hogy a dalaink kiállták az idő próbáját. A Paradicsom című dalunk 1996-ban íródott, mégis egy Lotfi Begi remix hozta meg a rádiós sikert. A remixek hozzám nem állnak ugyan közel, de a Paradicsom az egyik kedvencem. De ilyen a Legyen valami és az Ébren várj című dalunk is. A legsikeresebbek természetesen a Királylány, a Játszom, a Félember. De szeretném mindenki figyelmébe ajánlani a legújabb klipes dalunkat Félig ébren címmel. Az is egyértelműen megállja a helyét.

– Dolgoztok jelenleg hanganyagon, terveztek az idei évre megjelenést?

– December 17-én jelent meg a Jég Hátán című albumunk, így idén új lemez egészen biztos, hogy nem készül. Viszont felvesszük az március 16-i Aréna koncertet, így valamikor év közben ezzel biztosan elő fogunk rukkolni.

– Mióta elkezdted ezt a pályát, kérdőjeleződött valaha meg benned, hogy helyes úton jársz-e? Ha igen, akkor mi volt, ami ezen továbblendített, ha nem, akkor mi az oka annak, hogy ennyire szilárdan érzed, hogy a helyeden vagy?

– Mi nagyon kitartóak voltunk amellett, hogy csak a zenéléshez értünk. Nagyon nem adták könnyen a sikert, évekig egy helyben járt a szekerünk. A nehezebb időkben egymást lendítettük tovább. Mindannyian bíztunk benne, hogy egyszer eljön a mi időnk. Tényleg elszántság és kitartás kell mindenhez, amibe belefogunk – ezt tudom csak javasolni mindenkinek.

– Ennyi idő után mi tartja életben a lelkesedésedet, mi motivál? Látsz még fejlődési lehetőséget magatok előtt?

– Minden koncert új és új szituációkat szül. A közönség mindenhol más, így másképp is reagál. Fejlődnünk pedig még van hova természetesen. Nagyon sok mindent szeretnénk még közösen megvalósítani. Ilyen például ez az Aréna koncert is. Korábban 5 évente csináltunk ilyen nagyszabású koncertet. Ezt szeretnénk valamelyest sűríteni a jövőben. Mondjuk úgy két-három évente biztosan lesz.

– Hogy látod, mi a legnagyobb erőssége a zenekarnak, mi az, ami hozzájárult ahhoz, hogy ilyen hosszú ideig állócsillag legyen a magyar könnyűzenei világban?

– Egyetlen tagcserénk volt 23 év alatt és az is már 12 éve. Ráadásul Endivel és Tibivel kisgyerek korunk óta barátok vagyunk. Ez az alap, innen indul minden belőlünk. Rendszeresen jelentek meg lemezeink és mindegyik fejlődött valamilyen irányba. Mindezek mellett fontos az, hogy a dalainkat a rádiós szerkesztők is előszeretettel játszották az elmúlt években.

– Zenében milyen kalandozásokat tudsz még elképzelni a zenekarotok számára? Van olyan műfaj, stílus, amiben még el tudnád képzelni magatokat?

– Voltak, vannak kitekintgetések más stílus felé, de azok hobbi jelleggel működtek vagy működnek nálunk. A Hooligans számomra a legfontosabb és a mindent jelentő. Nagyon szerettük anno a Dalnokok Ligája televíziós műsort, mert ott sok stílust kipróbálhattunk. A mai időkben sem lenne rossz egy ilyen színes zenei program a tévékben.

– Frontemberként milyen értékeket, gondolatokat tartasz fontosnak továbbítani a célközönségetek irányába?

– Nem vagyok az a nagy megfejtő. Mi szórakozva szórakoztatunk. Talán a Küzdj az álmodért című dalunk az, ami előtt el szoktam pár mondatot komolyabban véve mondani és bíztatni az embereket, hogy soha ne adják fel.

– Mi a legnagyobb tanulság számodra az eddigi élettapasztalataid alapján?

– Mindenhez csak pozitívan szabad hozzáállni. Velem és velünk is sokszor történik rossz, de nem lehet örökké keseregni a megtörténteken. Haladni kell a megoldás felé és hátrahagyni azt, ami bántja az embert. Mindig nem lehet rossz időszak, szóval csak pozitívan!

– Milyen terveitek vannak 2019-re? Előreláthatóan mely fesztiválokon, illetve azokon kívül hol lehet majd még találkozni veletek?

– Nagyon sok koncertünk lesz 2019-ben. Kiemelni egyelőre nem tudnék egyet sem, most az Aréna a legfontosabb. Hamarosan a közönségünk is megkapja az információkat a közelgő koncertekről. Unatkozni nem fogunk, az biztos.

Budai Klára