Csillagocskák bizonyságtétele

Csillagocskák bizonyságtétele
Nagyvárad – Advent IV. vasárnapján a hagyományoknak megfelelően a Csillagocska óvodába járó gyermekek ünnepi műsort mutattak be a várad-réti református templomban. Pálfi József hirdette az igét.

 

 

Dr. Pálfi József tiszteletes Ésaiás próféta könyve 44. részéből vett versekkel köszöntötte az ünneplő gyülekezetet, majd az igehirdetés előtt egy keresztelőre is sor került. Örvendetes tény, hogy az utóbbi hetek vasárnapjain megszokottá váltak az ilyen szertartások a várad-réti református templomban.

Isten megtartó igéje Lukács evangéliuma első részének 76-tól 79-ig terjedő versei alapján szólt. Szószéki beszédében a lelkipásztor arra hívta fel a figyelmet: a Szentírás talán legszebb helyéről szólnak hozzánk a felolvasott mondatok Zakariás ajkáról, aki meglett emberként hálát ad Istennek Krisztusért, a teológusok szerint ez az idős pap benedictusa. Bár számos gonddal, problémával, testi-lelki nyomorusággal küszködik, mégis hálát tud adni, s imáinak nyomos indítéka van: Jézus életrajzát fogalmazza meg koncentrált formában. Tömörítve ez azt jelenti, hogy megszületett, mert találkozni akart velünk, élt, hogy világosságot hozzon és feláldozta önmagát azért, hogy kibékítse embert az emberrel, embert az Istennel. Bár egyáltalán nem várták vonzó körülmények (ingadozott a hit, az emberek nem tudtak felmutatni teljes körű ismereteket, hiányzott az őszinteség, a szentség, a becsületesség és egymásnak a megbecsülése), Isten vállalta, hogy leszálljon a nyomorúság közepébe, hogy megtudjon szólalni és meggyújtsa a lelkekben a fényt.

 

Az origó

 

Jézus eljövetele az origó, melyen keresztül találkozik a kiáltó ember azzal az Istennel, aki meghallgat bennünket, mindent kimozdít a helyéről és újjá tesz, hogy annak nyomán, hogy ő lejön, a földi élet felértékelődjön. A ránk mosolygó karácsonyi fény bebocsátásra vár, hogy krisztusi világosság átvilágítson minket, bármennyire is ki akarunk térni ez elől. Rámutat a lényegre, hogy közben emlékeztessen bennünket a feladainkra, a szerepünkre és a küldetésünkre. „Isten azért küldi Jézust, hogy áldozatával tudatosítsa bennünk: ő nem büntető Isten, hanem feloldozó, vigasztaló és az evangélium örömét hangoztató, aki vissza akar terelni minket a helyes, közös útra, hogy egymásra találjunk”- hangsúlyozta a tiszteletes.

Az igehirdetés után a Csillagocska zeneóvodába járó gyermekek bizonyságtétele következett. A többhetes felkészítésnek és egyéni képességeiknek is köszönhetően, ahogy dr. Pálfi József is fogalmazott: őszinte lelkesedéssel, halálos komolysággal játszották a mesét, látszott rajtuk, hogy még hisznek a jóban. A színvonalas műsort követően az alagsorban folytatódott az angyalvárás.

 

Ciucur Losonczi Antonius